Quantcast

Duurzame energie afhankelijk van subsidie

28 december 2010 – Het doel van het zonnepanelenproject is voor de hand liggend: het terugdringen van CO2-uitstoot. Volgens de gemeente Epe zijn de scholen positief over het idee, zij zien het wel zitten om een bijdrage te leveren aan het milieu door het opwekken van duurzame energie.

Of er geld vrijkomt voor het project, wat een wens van de gehele Stedendriehoek is, moet later in 2011 nog duidelijk worden, zo gaf woordvoerder van de gemeente Epe, Karien Witteveen, aan na navraag over het project. Wat dat betreft kan het maar zo zijn dat het idee niet doorgaat en voorlopig alleen nog een congres over duurzaamheid een concrete duurzame ambitie van Epe is. De gemeenten Deventer, Olst-Wijhe, Raalte en Bronckhorst zijn eerder met het project begonnen en hebben de rijkssubsidie al wel binnen. Zij werken nu samen om maar liefst 7.000 zonnepanelen te plaatsen.

In Deventer is het ook de bedoeling dat de daken basisscholen worden voorzien van zonnepanelen. Maar zitten scholen daar wel op te wachten? Wel als je probeert de school met zo min mogelijk werk te belasten. “In scholen wordt vooral lesgegeven en bij het plaatsen van zonnepanelen komt heel wat kijken”, aldus projectleider Pieter van Bentum.

Het is de bedoeling dat de zonnepanelen in de eerste helft van 2011 geplaatst worden. “De voorbereidingen voor plaatsing zijn in volle gang. Elke locatie is technisch onderzocht door het installatiebedrijf en op enkele locaties zijn de onderstellen geplaatst. En er is met scholen overleg geweest over de praktische en financiële aspecten.”

De combinatie die alle installaties gaan plaatsen, Pfixx Solar en installateur Kremer, beginnen in januari met het plaatsen van de zonnepanelen.

De financiering is als volgt: De zonnestroominstallaties worden van de gemeente gekocht door de schoolbesturen. Daarvoor kunnen zij een lening bij dezelfde gemeente afsluiten. De aflossing wordt betaald uit de vermeden energie-inkoop en de subsidie op de geproduceerde zonnestroom.De zonne-energie gaat in eerste instantie naar de schoolgebouwen.

Wordt er meer zonnestroom opgewekt dan verbruikt dan gaat het overschot naar het net. Voor teruggeleverde zonnestroom krijgen de gebruikers van het gebouw een vergoeding van het energiebedrijf.

Iedereen die zich heeft opgegeven voor de subsidie-regeling, ontvangt gedurende vijftien jaar elk jaar vijfduizend euro. Na elf à twaalf jaar wordt het break-even- punt bereikt. Vanaf dan heeft iedereen die zich heeft opgegeven gratis energie. Of de scholen straks inderdaad geen energierekening meer krijgen, is nog de vraag, de ene school verbruikt immers meer energie dan de andere, maar ze leveren wel een bijdrage aan een beter milieu.

Bron: De Stentor

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!