Quantcast

Offshore wind krijgt nieuwe kans

24 december 2010 – Negen vergunningen voor wind op zee kunnen uitkijken naar verlenging. Dit is hard nodig omdat door de bezuiningen steun voor wind op zee op een laag pitje is gekomen. Hierdoor dreigden de huidige vergunningen ongebruikt te verlopen waardoor investeringen in deze belangrijke schone energievorm zouden stoppen. De Tweede Kamer heeft donderdag een motie van D66 (Van Veldhoven) aangenomen om de vergunningen voor windmolenparken op zee te verlengen tot 2020.
‘Dit betekent een nieuwe kans voor windenergie op zee’, aldus Frank Oomen, directeur van het Britse SSE in Nederland. SSE heeft drie vergunningen voor windmolenparken op de Noordzee, die echter vanaf 2012 hun geldigheid dreigden te verliezen. Dit zou jarenlange investeringen teniet hebben gedaan. ‘De verlenging geeft ons de kans om op een innovatieve manier de vergunningen te benutten‘, zegt Oomen, ‘dat is waar ondernemers goed in zijn.’

Er zijn op dit moment twaalf vergunningen voor windenergie op zee. Naar alle waarschijnlijkheid worden er drie van gebruikt met de subsidieregeling van het vorige kabinet. De Kamer heeft nu gezegd dat de overige negen vergunningen niet ongebruikt in de prullenbak kunnen verdwijnen. ‘Wind op zee is onmisbaar om in 2020 genoeg schone stroom op te wekken om aan de Europese verplichting te voldoen‘, zo stelt Oomen, ‘deze motie biedt hiertoe de ruimte’.

SSE Renewables zocht ruim een jaar gelden de samenwerking met DONG Energy A/S in Nederland. Beide energiebedrijven zijn vooruitstrevend met hun investeringen in schone stroom en internationaal koploper met offshore windenergie. De Nederlandse Noordzee kan een enorme bijdrage leveren aan het succes van schone energie.

Bron: Duurzaamnieuws

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!