Quantcast

Portugal: al 23% energie uit hernieuwbare bronnen

17 december 2010 – Met hernieuwbare energie speelt Portugal een voortrekkersrol. In 2008 kwam al 23% van alle energie in Portugal uit hernieuwbare bronnen, veel meer dan de 10% van het EU-gemiddelde.

Volgens Eurostat kwam in 2008 al 23,2 procent van alle energie die in Portugal verbruikt wordt, uit hernieuwbare bronnen. Dat is veel meer dan het gemiddelde van 10,3 procent voor de 27 landen van de Europese Unie. Landen als Zweden, Finland en Oostenrijk doen nog beter, maar de groei van hernieuwbare energiebronnen gaat het snelst in Portugal.

Portugal kan profiteren van veel zonneschijn en een lange kust waar windturbines en getijdencentrales een hoog rendement halen. Maar de regering doet er ook alles aan om hernieuwbare energie de wind in de zeilen te geven. Subsidies, belastingvoordelen en grote voorlichtingscampagnes hebben veel Portugezen aangezet zonnepanelen te installeren. Ook bedrijven en steden hebben ambitieuze projecten op stapel gezet. In Moura, een extreem zonrijke gemeente in het zuiden van het land, staat bijvoorbeeld een zonnecentrale die tot 2009 de grootste ter wereld was.

Export van kennis

Portugal probeert zijn kennis als voortrekker ook te exporteren. Begin deze maand sloten L

  • Laat je overtuigen!