Quantcast

Purmerend: verwarmen met snoeihout uit eigen bos

15 december 2010 – Stadsverwarming Purmerend (SVP) gaat snoeihout uit Nederlandse bossen gebruiken om de bewoners van Purmerend te voorzien van duurzame warmte. Aldus meldt Energy Valley, dat Purmerend al uitriep tot ‘Energietransitieregio’.Staatsbosbeheer en SVP delen een gevoel van verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. In 2011 gaan beide partijen kijken hoe zij kunnen samenwerken voor de levering en afname van regionaal snoeihout.
SVP onderzoekt de mogelijkheden van een biomassacentrale omdat groene warmte erg duurzaam is en er dus flink wat CO2 te besparen valt. Voor een betrouwbare warmtelevering is het belangrijk dat beschikbaarheid, levering en kwaliteit van grondstoffen goed geregeld zijn. Staatsbosbeheer kan hieraan invulling geven door snoeihout uit bos en landschap te leveren. Door vraag en aanbod met lokaal maatwerk op elkaar af te stemmen kunnen Staatsbosbeheer en SVP hun plannen sneller realiseren. Ook gaan beide partijen innovatieve biomassatechnieken onderzoeken.

Purmerend zit er duurzaam warm bij
Circa 75% van de stad Purmerend is aangesloten op stadsverwarming. Met een toekomstbestendig distributienet en groene warmte voor 24.000 huishoudens en 1.000 bedrijven in Purmerend realiseert SVP vanaf 2014 een CO2-reductie van 100.000 ton per jaar en onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
SVP werkt aan het meest duurzame warmtebedrijf van Nederland door een energietransitie: de overstap van grijze restwarmte naar groene, hernieuwbare warmte. Het doel is om voor 60.000 inwoners van Purmerend groene warmte te produceren, onder meer met biomassa. Met het onlangs bekrachtigde voornemen is Purmerend voor lange tijd verzekerd van de benodigde duurzame biomassa. Uiteraard let SVP op de duurzaamheid van de gehele keten: het betreft een reststroom van duurzaam gekweekt hout en snoeihout, zoveel mogelijk lokaal en regionaal verkregen, met effici

  • Laat je overtuigen!