Quantcast

Versnelde ontwikkeling Groen Gas Hubs

28 december 2010 – Het Amerikaanse Energie Ministerie (DOE, Department of Energy) steekt volgend jaar 74 miljoen dollar in de ontwikkeling van brandstofceltechnologie. Aldus met ZERAuto.

De samenwerkende Groen Gas Hubs in Noord-Nederland kunnen rekenen op een subsidie van 2,2 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De subsidie is bedoeld voor de versnelling van het onderzoek en de ontwikkeling van de Groen Gas Hubs in Noord-Nederland die zijn samengebracht in Koers Noord.

In totaal wordt er in het Noorden op vijf locaties gewerkt aan de ontwikkeling van Groen Gas Hubs. Attero realiseert hubs aan de oostkant van de stad Groningen en Wijster. Essent werkt aan een hub die agrarische partijen tussen Leeuwarden en Dokkum met elkaar in verbinding stelt. Ook Omrin wil in Oudehaske een hub oprichten. Het onderzoek en de ontwikkeling van alle hubs is door Stichting Energy Valley samengevoegd in één gezamenlijke aanvraag genaamd ‘Koers Noord’.

Eerder werd bekend dat het ministerie in de Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie (SDE) veel geld vrijmaakt voor groen gas. Zo konden de eerste drie hubs worden gerealiseerd met behulp van de SDE-subsidies. Samen met de Koers Noord-subsidie bieden beide regelingen de kans voor Noord-Nederland om zo de productie van 500 miljoen m3 groen gas per jaar te halen. Als dit aantal wordt gehaald, is dat voldoende om ruim 300.000 huishoudens per jaar van gas worden voorzien.

Bron: Energieraad

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!