Quantcast

Attero produceert 100 miljoenste kuub groen gas in Wijster

27 januari 2011 – Op zijn verwerkingslocatie Wijster heeft Attero in de afgelopen week de 100 miljoenste kubieke meter groen gas geproduceerd en in het regionale aardgasnet gepompt. Het bedrijf wint het gas uit de op de locatie gelegen stortplaats. Dit zogenoemde stortgas wordt behandeld in een aparte installatie en opgewerkt tot gas van aardgaskwaliteit. De productie van groen gas in Wijster startte in 1989.

Groen gas wordt steeds belangrijker bij de verduurzaming van de energievoorziening in ons land. Het heeft dezelfde gebruikskenmerken als aardgas en kan ook dienen als transportbrandstof. Groen gas is duurzaam, omdat het niet – zoals aardgas – van fossiele oorsprong is.

Attero is de grootste producent van groen gas in Nederland. Op jaarbasis kan het bedrijf ruim 17 miljoen kubieke meter produceren op zijn locaties Groningen, Wijster, Tilburg en Nuenen. Binnenkort start in Wijster bovendien de bouw van een nieuwe vergistingsinstallatie voor organisch afval. Daaruit kan jaarlijks nog eens 5 miljoen kubieke meter groen gas geproduceerd worden.

Attero werkt in Noord-Nederland samen met Energy Valley aan de realisatie van zogeheten groen gas hubs. Dit zijn centrale opwerkingsinstallaties, waar het biogas van regionale producenten zoals mestvergisters, opgewerkt wordt tot groen gas. Door zo samen te werken bereiken de betrokken partijen schaalvoordelen en worden productiekosten beperkt.

20 kilometer gasgang
De stortplaats in Wijster is bijna 90 hectare in omvang en levert jaarlijks miljoenen kubieke meters biogas of stortgas. Er is in de loop van de jaren bijna 20 kilometer gasgang gegraven, evenredig verdeeld over twintig stortcompartimenten. Niet elk veld levert een gelijke hoeveelheid en kwaliteit biogas. Dit hangt af onder meer af van de ouderdom van het betreffende deel van de stortplaats.

In 2009 is de gaswinning in Wijster volledig geautomatiseerd. Sindsdien meet moderne apparatuur de kwaliteit van elk gasveld voortdurend. Ook is de opwerkingsinstallatie gemoderniseerd en aangepast aan de afnemende gasproductie. Die vermindert jaarlijks met ruim 10 procent. De belangrijkste reden is dat al jaren geen (organisch) afval meer gestort wordt. In de jaren negentig werd nog 5.000 kubieke meter stortgas per uur gewonnen. Dat is intussen gedaald naar 1.000 kubieke meter per uur.

Ook elektriciteit en warmte
Naar schatting is in de afgelopen dertig jaar zeker 400 miljoen kubieke meter stortgas uit de stortplaats gewonnen. Voor de productie van de nu bereikte mijlpaal van 100 miljoen kubieke meter groen gas, is circa 140 miljoen kubieke meter stortgas gebruikt. Het verschil wordt veroorzaakt doordat het stortgas deels bestaat uit water, zwavel, koolzuur en enkele andere stoffen. Diverse actieve koolfilters en andere apparatuur verwijderen deze componenten. Behalve voor de productie van groen gas, heeft Attero de overige 250 miljoen kubieke meter stortgas rechtstreeks gebruikt voor de productie van elektriciteit en warmte in speciale motoren. De energie is hoofdzakelijk intern gebruikt voor de bedrijfsvoering, het verwarmen van ruimten en de inzet van warmte bij de zuivering van afvalwater.

bron: attero

 

Ga terug naar CleanTech Journaal.

Op zijn verwerkingslocatie Wijster heeft Attero in de afgelopen week de 100 miljoenste kubieke meter groen gas geproduceerd en in het regionale aardgasnet gepompt. Het bedrijf wint het gas uit de op de locatie gelegen stortplaats. Dit zogenoemde stortgas wordt behandeld in een aparte installatie en opgewerkt tot gas van aardgaskwaliteit. De productie van groen gas in Wijster startte in 1989.

 

  • Laat je overtuigen!