Quantcast

Bouw energieneutrale huurwoningen in Goor

19 januari 2011 – In het Overijsselse Goor wordt morgen het officiële startsein gegeven voor de bouw van bijzonder duurzame huurwoningen binnen de wijkvernieuwing van de wijk ’t Gijmink. Het gaat om in totaal 57 energiezuinige woningen, die alle met verschillende energiepakketten worden uitgevoerd. Daardoor hebben de woningen een energieprestatiecoëfficiënt (epc) die varieert van 0,65 tot aan 0 (energieneutraal).

De woningen worden ontwikkeld en gerealiseerd door Woningstichting Viverion en Dura Vermeer Bouw Hengelo. De officiële start wordt gedaan door directeur Henk Pluimers van Dura Vermeer Bouw Hengelo, wethouder Josh Sijbom van de gemeente Hof van Twente en directeur-bestuurder Jan-Willem Allersma van Woningstichting Viverion.

Er worden 57 woningen gerealiseerd, waarvan 6 passieve woningen en 2 passieve energieneutrale woningen. Deze 2 energieneutrale woningen zijn de eerste woningen binnen het energieneutrale pact van Vereniging WoON waarin een aantal Twentse woningcorporaties zich gecommitteerd hebben aan de realisatie van 50 energieneutrale woningen. De woningen zijn gebaseerd op het PCS-bouwconcept van Dura Vermeer, dat met de PCS Hybride een zeer duurzame uitvoering kent. Het plan is uitgewerkt met de partners: BDC architecten, Schreuders Bouwtechniek en Adviesbureau Nieman.

Van de 57 woningen hebben 16 woningen pakket, met een epc van 0,60 – 0,65 voorbereid op de nieuwe EPC-eis. Pakket 2 bestaat uit 15 woningen met een epc, die kleiner is dan 0,6. Pakket 3 wordt ingezet in 8 woningen, en betreft woningen met een warmtepomp en balansventilatie. De epc van deze nieuwe woningen is daarmee 0,2 tot 0,3. Daarbij worden drie woningen voorzien van 10 m2 pv-panelen. De meest duurzame variant wordt toegepast bij 8 woningen, waarvan twee energieneutraal (epc=0) en 6 volgens het passieve keurmerk worden opgeleverd.

Hiermee gaan Viverion en Dura Vermeer een duidelijke stap verder dan de geldende norm. Enerzijds wordt daarbij gebruik gemaakt van energiebesparende maatregelen (passiefhuistechnologie met o.a. materiaalkeuze, isolatie, oriëntatie van de woning op het zuiden en luchtdicht bouwen). Anderzijds staat duurzaam energiegebruik centraal (gebruik van o.a. vraaggestuurde ventilatie, warmtepomp). Door de combinatie van energiebesparing en duurzaam energiegebruik kan in enkele woningen een CO2-reductie van circa 100% worden behaald (energieneutraal).

bron: energiegids.nl

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!