Quantcast

Comfortabele en energiezuinige luchtverversing met ventilatieplafond

13 januari 2011 – Het ventilatieplafond ComfoSchool, dat J.E. StorkAir samen met gerenommeerde plafondfabrikanten op de markt brengt, zorgt niet alleen op een innovatieve wijze voor schonere lucht in de klassen. Het is ook nog een energiezuinige oplossing, die kan oplopen tot 20 procent ten opzichte van conventionele oplossingen.

Via de gevel of het dak wordt verse lucht aangezogen. Deze lucht wordt middels een toevoerventilator gefilterd boven het plafond gebracht. Het plafond is uitgevoerd met gaatjes volgens een gepatenteerd patroon. Via deze gaatjes wordt de lucht in het klaslokaal geblazen. De gebruikte lucht gaat via roosters naar de gang of gezamenlijke ruimtes. Hier wordt de lucht met een mechanische afzuigventilator weer afgezogen. Een andere mogelijkheid is dat de lucht in het lokaal zelf wordt afgezogen. In dat geval is er een dubbel plafond geplaatst.

Omdat het plafond het gehele oppervlak van het lokaal bestrijkt, biedt het plafond de mogelijkheid om veel lucht te verversen. In het ventilatieplafond zitten volgens een gepatenteerd ontwerp gaatjes met een diameter van 2,5 cm. Door deze gaatjes kan de lucht in het lokaal geblazen worden. Omdat er veel gaatjes in het plafond zitten, hoeft er per gaatje maar een kleine luchthoeveelheid doorheen. Met een lage luchtsnelheid van 0,2 m/s komt de lucht in het lokaal. Eenmaal in het lokaal zakt de verse lucht naar beneden. In de tijd dat deze verse lucht naar beneden zakt, neemt het de temperatuur in het lokaal aan. In de comfortzone (hoogte 180 cm) benadert de luchttemperatuur die van de ruimte. Zo worden tochtklachten voorkomen.

Door het gebruik van de nieuwste technieken op ventilatiegebied, blijft deze oplossing ook binnen de wettelijke geluidsnorm van 35 dBA. Verder is ComfoSchool is een energiezuinige ventilatieoplossing, zegt J.E. Storkair. Het ventilatieplafond ComfoSchool werkt volgens het principe dat kinderen en leerkrachten zelf een belangrijke warmtebron van het lokaal zijn. Doordat steeds meer scholen goed geïsoleerd worden kan het in een lokaal tegenwoordig al snel erg warm worden. Het wordt in een lokaal dus vaak warm als het lokaal gebruikt wordt. En als het lokaal gebruikt wordt, stijgt naast de temperatuur ook het CO2 gehalte.

Het CO2-gehalte is een belangrijk meetgegeven voor de luchtkwaliteit in de klas. Het ventilatieplafond ComfoSchool is een vraaggestuurd systeem dat werkt met CO2, binnenluchttemperatuur en buitenluchttemperatuur sensoren. Er wordt meer geventileerd als het CO2 gehalte in de klas hoog is. Dat betekent dat het lokaal dan dus intensief gebruikt wordt en de temperatuur ook stijgt. TNO heeft een onderzoeksconclusie geschreven waarin het energieverbruik van verwarming, koeling en het systeem zelf bij elkaar worden opgeteld. In dit zogenaamde SVO staat dat ComfoSchool een heel energiezuinige ventilatiemethode is. Het SVO kan gebruikt worden als gelijkwaardigheidsverklaring voor WTW om in aanmerking te komen voor subsidie.

Bron: EnergieGids

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!