Quantcast

Energie-innovaties glastuinbouw krijgen 16 miljoen

De subsidieregeling voor energie-innovaties in de glastuinbouw (MEI) wordt dit jaar twee keer opengesteld voor glastuinders die hun energiesystemen willen innoveren. Beide keren is er € 8 miljoen beschikbaar. De eerste openstelling is van 1 februari tot en met 15 maart 2011. De tweede openstelling is in september. Voor aardwarmteprojecten zijn er een aantal nieuwe regels.

Het budget van € 8 miljoen per openstelling is verdeeld in twee: de helft voor semi-gesloten kassystemen en de andere helft voor overige innovatieve energiesystemen. Glastuinders kunnen maximaal € 1.500.000 per aanvraag ontvangen.

Voor het subsidiedeel ‘Het Nieuwe Telen’ geldt dat de investering in ieder geval moet bestaan uit een installatie voor buitenluchtaanzuiging en een installatie voor luchtbeweging in combinatie met een tweede beweegbaar energiescherm. Het Nieuwe Telen valt onder semi-gesloten systemen.

Voor aardwarmteprojecten zijn er een aantal nieuwe regels. Onder andere dat het geologisch onderzoek binnen vier weken na het onderzoek openbaar moet zijn en dat de put na afronding van het project moet worden getest. Nieuwe initiatiefnemers van aardwarmteprojecten kunnen hier hun voordeel mee doen door gebruik te maken van deze resultaten. Zij kunnen hierdoor kosten besparen. In een haalbaarheidsstudie moet bij aardwarmteprojecten grafisch worden aangetoond wat het verwachte aardwarmtevermogen is bij een 80% en 90% slaagkans. Ook de tijd die nodig is om de investering terug te verdienen, bij deze slaagkansen, moeten worden berekend.

Bron: EnergieGids

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!