Quantcast

Energieopwekkend tril-asfalt wint prijs

19 januari 2010 – Het project ‘Trillingen, bruisende bron van energie’ is de winnaar geworden van de Mooi Nederland publieksprijs van €10.000. De Mooi Nederland Prijs is een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM). Eerder verleende het Ministerie via de Innovatieregeling Mooi Nederland in twee ronden financiële steun aan 58 innovatieve projecten.
Bij het project ‘Trillingen, bruisende bron van energie’ werken de universiteit Twente en ingenieursbureau Tauw samen aan een systeem dat door trilling van het wegdek duurzame energie opwekt. Onder het wegdek wordt materiaal aangelegd dat onder druk van het verkeer elektrische spanning creëert. Hiermee worden vervolgens lichtmasten en verkeers(informatie)borden langs de weg van energie voorzien. Het idee van een energielandschap zonder ruimtelijke impact, spreekt kennelijk tot de verbeelding. Provincie Overijssel ziet tevens veel potentie in dit idee en heeft de N34 tussen Hardenberg en Drenthe als proeftraject beschikbaar gesteld.
Burgers konden online stemmen om de winnaar van de publieksprijs te bepalen. Het winnende project wist met 2.629 stemmen een overtuigende eindzege te boeken. De tweede plek kwam toe aan het project ‘Energieke integratie stad en landschap’ (1.619 stemmen). Het project ‘Duurzame energiewinning uit het Nationaal Landschap Noordoost Twente’ eindigde met 1.400 stemmen op de derde plaats. In totaal werd er tussen 4 november en 31 december 10.406 keer gestemd.

Bron: Energieraad

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!