Quantcast

Huishoudelijk afvalwater onverwacht grote energiebron

10 januari 2011 – Huishoudelijk afvalwater omvat nagenoeg 20 procent meer potentiële energie dan oorspronkelijk werd verondersteld. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Newcastle University in Groot-Brittannië. De onderzoekers stellen dat de resultaten van de studie ertoe zouden moeten leiden dat er meer inspanningen worden gedaan om methaan, waterstof en andere brandstoffen te winnen uit het huishoudelijke afvalwater, dat nog altijd bijzonder weinig wordt benut als een bron van energie.
“Gezien de gigantische hoeveelheden afvalwater die wereldwijd worden geproduceerd en de mogelijkheden die deze bron heeft op het gebied van energieproductie, zou er meer aandacht moeten besteed worden aan de kansen die hieruit gepuurd kunnen worden,” merkt onderzoeksleider Elizabeth Heidrich op tegenover MSNBC.com. Eerdere studies wezen veel lagere niveaus aan mogelijke energie-winning aan, maar dat heeft volgens Heidrich wellicht te maken met de methodes die bij het onderzoek werden gehanteerd.

Elizabeth Heidrich voegt er aan toe dat de technologieën voor energiewinning uit afvalwater nog verder op punt moeten worden gesteld, maar de onderzoekers merken op dat een energieverbruiker daardoor wel kan worden omgevormd worden tot een energieproducent. “In de Verenigde Staten wordt op dit ogenblik 1,5 procent van de nationale elektriciteitsproductie besteed aan de operaties van installaties voor waterzuivering,” wordt er daarbij op gemerkt.

Volgens de studie van de Newcastle University zou één gallon afvalwater voldoende energie bevatten om een lamp van 100 watt gedurende vijf minuten te laten branden. (MH)

bron: express.be

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!