Quantcast

Minder energie, meer tomaten

12 januari 2011 – Staatssecretaris Henk Bleker (EL&I) bezocht het Improvement Centre glastuinbouw in Bleiswijk. Tijdens een rondleiding door de kassen kreeg Bleker een toelichting over het project ‘Het Nieuwe Telen’, dat een doorbraak heeft bereikt in de energiebesparing. Bleker: ‘Energiebesparing in de glastuinbouw is van levensbelang. Het brengt de kosten omlaag en scheelt enorm in de CO2 uitstoot. De glastuinbouw is zeer innovatief met allerlei technische maatregelen.’

Veel tuinders zijn enthousiast over de resultaten van de grootschalige praktijkproeven in het Improvement Centre in Bleiswijk. Energie besparen kan niet alleen met de allernieuwste technische maatregelen. Door het efficiënter gebruiken van bestaande technieken kan ook flink worden bespaard.

Het Rijk en de sector werken samen in het programma ‘Kas als Energiebron’ dat als doel heeft om in 2020 klimaatneutrale kassen te hebben die bijna de helft minder CO2 uitstoten. Dit jaar is er in totaal 16 miljoen euro subsidie beschikbaar voor innovatieve investeringen in de glastuinbouw. Er is ook nog eens 2 miljoen beschikbaar voor onderzoek, voorlichting en demonstratieprojecten.

bron: rijksoverheid.nl

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!