Quantcast

Nieuw Windmade-duurzaamheidslabel moet consument zekerheid geven

20 januari 2011 – Er komt een internationaal duurzaamheidslabel voor producten. Dat moet de consument de garantie bieden dat een product effectief gemaakt is met behulp van windenergie.

Een aantal grote spelers in de internationale windenergiemarkt zijn overeengekomen dat ze een consumentenlabel voor windenergie in het leven gaan roepen. Dat krijgt de naam van hun consortium: Windmade.

Volgens de initiatiefnemers kan een consument vandaag nog steeds niet beoordelen met behulp van welk type energieopwekking een bepaald product gemaakt is.

‘Bedrijven doen gedurfde uitspraken over hun toewijding aan hernieuwbare energie, maar tot vandaag was het onmogelijk voor de consument om de gebruikte energiebron te controleren. En de overheden treuzelen. Daarom moet de privésector een tandje bijsteken’, aldus Windmade in een persbericht.

De initiatiefnemers weten zich gesterkt door een internationale studie bij 25.000 consumenten doorheen 20 markten. Daaruit blijkt dat de meesten onder hen producten zouden verkiezen die gemaakt zijn via windenergie, zelfs indien een toeslag betaald moet worden.

“Via Windmade willen we de consument precies die mogelijkheid bieden: kiezen voor duurzamere producten”, aldus Ditlev Engel, CEO van Vestas Wind Systems, één van de pioniers.

Het consortium hoopt grote consumentenmerken als lid aan te trekken. Om met een Windmade-label op hun producten te mogen aanbrengen, moeten die merken een certificeringsproces ondergaan dat hun windenergiegebruik verifieert. Deze norm wordt ontwikkeld door een groep van technische deskundigen.

Het WindMade-initiatief zal in verder detail voorgesteld worden tijdens een samenkomst van de beleidsmensen van de oprichtende partners tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos op 28 februari. << (BB) (foto: Vestas)

bron: engineeringnet.be

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!