Quantcast

Zweeds gezin gaat halfjaar zeer energiezuinig wonen

21 januari 2011 – Zes maanden zo min mogelijk broeikasgassen uitstoten en tegelijk een comfortabel leven leiden: dat gaat de Zweedse familie Lindell doen in het zogeheten One Tonne Life-project. De familie wil niet meer dan 1000 kilo CO2 uitstoten (per jaar), daar waar een gemiddeld Zweeds gezin 8000 kilo CO2 uitstoot.

Om hun doel te halen maakt de familie gebruik van technieken die op het punt staan om op de markt te komen. Vattenfall, de Zweedse energieleverancier waarvan Nuon deel uitmaakt, iséén van de initiatiefnemers van het project. Aan het milieuvriendelijke project nemen ook huizenbouwer Ahus en autofabrikant Volvo deel.

Het project One Tonne Life gaat de familie op drie fronten helpen:
• Energie: de familie gaat zelf energie opwekken met zonnecellen, en als dat niet voldoende is levert Vattenfall duurzame stroom opgewekt door wind- en waterkracht. Daarnaast is het huis door Vattenfall voorzien van de laatste technieken om het energieverbruik in beeld te brengen en terug te dringen. Partner Siemens heeft daarnaast het huis voorzien van de meeste energiezuinige huishoudelijke apparaten.
• Vervoer: de familie gaat gebruik maken van de meest moderne elektrische Volvo C30. Deze wordt geladen op de duurzame energie van het huis via een door Volvo en Vattenfall ontwikkeld oplaadsysteem waardoor minder energie verloren gaat.
• Wonen: de familie gaat wonen in een speciaal houten huis van bouwer A-Hus. De muren bestaan uit drie lagen en hebben een extreem hoge issolatiewaarde, net als het dak en de ramen. Ook wordt voorkomen dat er energie/warmte verloren gaat als de bewoners de deuren open en dicht doen. Het huis is ontworpen door architect Gert Wingård en laat zien dat duurzame huizen ook mooi moderne villa’s kunnen zijn. Partner supermarktbedrijf ICA zorgt er overigens voor dat ook de boodschappen duurzaam zijn.

Desgevraagd laat woordvoerder Patrick Harms van Nuon weten dat in Nederland er geen plannen voor een dergelijk huis op stapel staan. Wel wordt in het Zweedse project een vergelijkbaar energiemonitoringssysteem gebruikt, dat op dit moment door Nuon als grootschalige proef ingezet bij huurwoningen in Amsterdam West. “Ook doet Nuon mee met het project van het NTR-jeugdprogramma Klokhuis, waar ook een milieuvriendelijk huis wordt neergezet. Dat is in Almere, waar het huis op het stadswarmtenet wordt aangesloten.”

Bron: EnergieGids

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!