Quantcast

A44: eerste autosnelweg ter wereld met ledverlichting

21 februari 2011 – De A44 heeft sinds donderdag ledverlichting. Het is de eerste autosnelweg ter wereld die zo verlicht wordt. Door de ledverlichting en de diminstallatie wordt ruim 40% op energie bespaard.

Persbericht Rijkswaterstaat

>> Rijkswaterstaat heeft samen met opdrachtnemer Gebroeders Van der Lee, adviesbureau Spectrum en leverancier Philips de eerste autosnelweg ter wereld met ledverlichting gerealiseerd: de A44 tussen knooppunt Burgerveen en de Kaagbrug. Donderdag 17 februari heeft Directeur Generaal van Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers, samen met Frank Van der Vloed (directeur Philips) officieel de ledverlichting op de A44 in gebruik genomen. De ceremonie viel samen met een expertmeeting over ledverlichting.

Expertmeeting Ledverlichting A44

Het programma van de ‘Expertmeeting Ledverlichting A44’ was gericht op openbare ledverlichting. De meeting was speciaal georganiseerd om informatie uit te wisselen tussen verlichtingsspecialisten over lichtbeleving, dimtechniek en armatuurkeuze. Verder was er aandacht voor de vele mogelijkheden die led biedt voor de lichtbeleving van de oudere weggebruiker. (…)

Energiebesparing

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Rijkswaterstaat. Door de duurzame ledverlichting en de diminstallatie wordt ruim 40% op energie bespaard en kan de CO2-uitstoot met hetzelfde percentage worden gereduceerd. Op dit moment wordt bij Rijkswaterstaat circa 60% van het energieverbruik op snel- en vaarwegen gebruikt voor verlichting. Dankzij energiezuinige ledlampen met een langere levensduur is het mogelijk om het energieverbruik te verminderen.

De ledverlichting op de A44 gaat per jaar 180.000 kWh besparen, dit is het verbruik van circa 50 huishoudens. Hoewel de ledverlichting duurder is in aanschaf dan traditionele verlichting, worden de kosten binnen 10 jaar terugverdiend. De langere levensduur van de leds zorgt voor minder en eenvoudiger onderhoud. Via het project A44 wil Rijkswaterstaat ervaring opdoen met deze innovatieve manier van snelwegverlichting.

Voordelen voor weggebruikers

Naast energiebesparing heeft de nieuwe verlichting ook voordelen voor de weggebruiker. Zo wordt via het toegepaste dimsysteem de juiste hoeveelheid licht gebruikt tijdens drukke tijdstippen, zoals de spits. Wanneer het rustiger is op de weg, wordt het licht automatisch gedimd. Daarnaast kan met deze nieuwe verlichting het licht preciezer gericht worden op de weg, waardoor lichtvervuiling aanzienlijk vermindert.

Rijkswaterstaat Duurzaam Programma

Rijkswaterstaat neemt zijn verantwoordelijkheid, als grote opdrachtgever in de Grond-, Weg- en Waterbouwsector en is daarom het programma Rijkswaterstaat Duurzaam gestart. De carbon footprint van de organisatie is in beeld gebracht. Het gaat hierom de hoeveelheid CO2 en andere broeikasgassen die door Rijkswaterstaat en zijn opdrachtnemers jaarlijks aan de atmosfeer wordt toegevoegd.

Op basis van deze inzichten gaat Rijkswaterstaat samen met marktpartijen zoeken naar de meest (kosten)effectieve manier om CO2-reductie te realiseren. Vooral op het gebied van duurzame energie, bagger, grondverzet, asfalt, beton en aanschaf van schepen is veel te winnen. Rijkswaterstaat werkt daarbij samen met kennisinstituten en andere overheden. Natuurlijk geeft Rijkswaterstaat zelf daarbij ook het goede voorbeeld. <<

Bron: Energieraad.nl

Ga terug naar CleanTech Journaal.

 

  • Laat je overtuigen!