Quantcast

Brabantse projecten slim elektrisch rijden van start

23 februari 2011 – In Noord-Brabant zijn gisten zeven experimenteerprojecten op het gebied van elektrisch rijden en slimme oplaadsystemen en -netwerken van start gegaan.

In deze projecten doen bedrijven, kennisinstelling en overheden ervaring op met elektrisch rijden. Bovendien biedt deze aanpak werkgelegenheid voor circa 100 kenniswerkers. Vorig jaar september startten de eerste drie projecten al.

De innovatieve projecten, die door de provincie ondersteund worden, zijn:

• Deelautopark Paleiskwartier: Een elektrisch autopark voor zakelijke gebruikers in het Paleiskwartier te ’s-Hertogenbosch, waarmee ervaring wordt opgedaan met onder andere laden en parkeren. Partners: gemeente ’s-Hertogenbosch, Brabant Water, Koning Willem I College, Tribal Internet Solutions, Avans Hogeschool, Hogeschool HAS Den Bosch, Rocoh Nederland BV, Prolease BV, Mobility Mixx BV.

• E-truck on the road: Een volledig elektrische truck, met elektrische aandrijflijn en accupakket, gebaseerd op een DAF CF, die wordt ingezet bij de afvalstoffenverzameling in verschillende steden en dorpen. Partners: Beukers Groep, Baetsen Groep, CURE/ Van Gansewinkel, Smits Machinefabriek BV.

• STaR Range Extender: Een nieuw compact 3D mechanisme voor een interne verbrandingsmotor, die accu’s tijdens een rit weer vult nadat de accu is leeggeraakt.Partners: Be-Kking management BV, Progression Industry BV, VIRO Eindhoven BV, TU Eindhoven.

• IPT Bus: Praktijkproef met reguliere (12 meter), 100% elektrische stadsbus, die bij de bushalte draadloos opgeladen kan worden. Partners: Gemeente ’s-Hertogenbosch, Arriva Brabant, Conductix-Wampfler, Enexis, All Green Vehicles.

• SLIM Elektrisch rijden Noord-Oost Brabant: Fontys Automotive onderzoekt tevens de belasting van de accu’s aan de hand van rijstijl, gebruik en het weer. Partners: Gemeente Oss, Vervoersservice Van Driel BV, 0900-electric BV, Prolease, RMB, Fontys Hogescholen, OC Mobility Coaching.

• Electrical Charging Inverter Device: Ontwikkeling van een systeem waarin het opladen van accu´s en het aandrijven van de motoren in één compact stuk vermogenselektronica wordt gecombineerd voor de toepassing in bijvoorbeeld een mobiele hijskraan. Partners: Heliox BV, All Green Vehicles, Spierings Kranen.

• Zero Emission Phileas: Haalbaarheid en veiligheid testen van een inductielaadsysteem op een volledig elektrische Phileas. Partners: APTS, Bombardier en BICON. Dit systeem maakt het mogelijk om tijdens het rijden de accu´s van de Phileas Bus draadloos te laden.

De regeling ‘Elektrisch Rijden en slimme decentrale netwerken’ is bedoeld voor MKB-bedrijven, kennisinstellingen, marktpartijen en overheden die zich richten op de technologie- of marktontwikkeling. In totaal heeft de provincie met de stimuleringsregeling €2,8 miljoen beschikbaar gesteld. De provincie sluit met deze aanpak aan op private, nationale en Europese R&D inspanningen. De provinciale aanpak richt zich op het vermarkten van kennis ´van kennis en kunde naar kassa´.

Bron: Provincie Noord-Brabant

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!