Quantcast

Doorbraak Oxford leidt tot zonne-energie genererende vensters en muren

1 februari 2011 – Nieuwe dunnelaag-zonneceltechnologie zou incorporatie van fotovoltaïsche materialen in vensters en muren vlotter laten verlopen dan ooit tevoren.

ENGINEERINGNET — Een spin-off van Oxford University ontwikkelde nieuwe dunne film-zonneceltechnologie die gebruikt maakt van goedkope, overvloedige, niet-giftige en niet-corrosieve materialen, en die kan worden opgeschaald naar om het even welk volume.

De ontwikkeling wordt gezien als een verbeterde soort DSC (Dye-sensitized solar cell) of Grätzel zonnecellen: een type foto-elektrochemische zonnecel dat zonlicht omzet in elektrische energie met kleurstoffen. Zo’n zonnecel bestaat uit een aantal lagen: een geleidende laag, een elektrolytoplossing en titaandioxide met vaste kleurstof.

De dunne film-zonnecellen die vandaag op de markt zijn, worden geremd in hun opkomst doordat de mineralen die ervoor ndoig zijn, almaar schaarser worden. En andere DSC’s hebben te kampen met het probleem dat de vloeibare elektrolyten erin, vluchtig zijn.

De spin-off, Oxford Photovoltaics (Oxford PV), heeft evenwel het vloeibare elektrolyt vervangen door een vaste organische halfgeleider, waardoor volledige zonnemodules kunnen met zeefdruk kunnen worden aangebracht op glas of andere oppervlaktes.

Groen blijkt de het kleur dat het meest elektriciteit genereert, al zijn ook de prestaties van rood een purper goed.En de gebruikte materialen zijn in overvloed op de aarde aanwezig, vrij milieuvriendelijk en zeer goedkoop.

Oxford PV voorspelt dat de productiekost van deze zonnecellen zo’n 50% lager zal liggen dan de goedkoopste dunnefilm-zonnetechnologie van vandaag. Het bedrijf verwacht ook dat de prijs van de gegenereerde elektriciteit vergelijkbaar zal zijn aan deze die wordt gemaakt op basis van fossiele brandstoffen.

De technologie zou volgens Oxford University een revolutie kunnen teweegbrengen: de incorporatie van fotovoltaïsche materialen in vensters en muren zou vlotter verlopen dan ooit tevoren.

CEO Kevin Arthur, Oxford PV: “Deze technologie is een doorbraak. We werken nu nauw samen met grote ondernemingen in de sector om aan te tonen dat we kunnen tegemoetkomen aan hun economische en levensduur-criteria.” << (KV) (University of Oxford)

Bron: Engineeringnet

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!