Quantcast

Nieuwe, opdeelbare Ecocombi-vrachtauto komt tot in binnenstad

17 februari 2011 – Steenwolproducent Rockwool laat zijn producten sinds kort met een zogeheten nieuwe generatie Lange en Zware Vrachtwagens (LZV). Transportbedrijf Van der Wal rijdt voor Rockwool met deerste van drie nieuwe combinaties, die bestaat uit een trekker, oplegger en aanhanger. Deze nieuwe generatie maakt het mogelijk zonder vergunningen tot in binnensteden te mogen komen.

De crayler (een soort meeneemheftruck) hangt bij deze innovatieve truck niet meer achter maar juist onder de oplegger. Deze LZV kan zonder speciale vergunningen overal komen, omdat de twee eenheden ieder afzonderlijk naar de klant kunnen worden gereden.

Door gebruik te maken van een zogenaamd Logistiek OntkoppelPunt (LOP) net buiten de bebouwde kom wordt door de trekker een van de twee eenheden, met Rockwool producten aangekoppeld en naar de klant gebracht. Met andere woorden de vrachtwagencombinatie van maximaal 25,25 meter lengte wordt in twee korte ritten en de helft van de lengte door de stad naar de eindbestemming gebracht.

Na slechts enkele jaren geleden de Lean and Green Award te hebben gewonnen, is er nu al deze nieuwe generatie LZV’s. Het gaat om combinaties met een maximaal treingewicht van 60 ton (normaal: 50 ton) en een maximale lengte van 25,25 meter (normaal 18,75 meter). LZV’s zijn minder belastend voor het milieu en schelen in de drukte op de weg. TLN en EVO willen dat de mogelijkheden voor deze Ecocombi’s worden verruimd en dat ook de buurlanden de ruimte gaan bieden aan deze wagens. Door gebruik te maken van LZV’s en andere alternatieve vervoersvormen hebben beide bedrijven afgelopen jaren dertig procent minder kilometers gereden en een besparing van meer dan 150.000 kilogram CO2 en circa 60.000 liter diesel gerealiseerd. Van der Wal heeft vorig jaar het aantal LZV-transporten verdrievoudigd. Rockwool had maar liefst 2000 LZV-transporten die hoofdzakelijk ’s nachts reden.

Bron: Rockwool

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!