Quantcast

Slimme meter kan snel ingevoerd worden

23 februari 2011 – De invoering van slimme energiemeters kan waarschijnlijk volgend jaar al beginnen. De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met twee wetsvoorstellen die o.a. de privacy beschermen.

Persbericht Rijksoverheid

>> De invoering van slimme energiemeters kan naar verwachting beginnen in 2012. Consumenten met een slimme meter hoeven geen meterstanden meer door te geven, omdat die door de netbeheerder op afstand worden uitgelezen.

Meer keuzevrijheid

De Eerste Kamer heeft dinsdag 22 februari 2011 ingestemd met twee wetsvoorstellen die door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie waren aangepast om consumenten bij het gebruik van slimme meters meer keuzevrijheid en een betere waarborg van hun privacy te garanderen.

Energiebesparing

Met een slimme meter kunnen consumenten hun energieverbruik makkelijker volgen. Dat draagt bij aan energiebesparing. De slimme meter is een opmaat naar energienetten waarmee de plaatselijke energievraag en –aanbod op elkaar kunnen worden afgestemd. Bovendien is er met slimme meters geen onduidelijkheid meer over de jaarafrekening of over de juiste meterstand als mensen verhuizen of van energieleverancier switchen.

Invoering

De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. In de eerste twee jaar krijgen consumenten een slimme meter:

* bij reguliere vervanging;

* bij ingrijpende renovatie;

* bij nieuwbouw;

* of op eigen verzoek.

Daarna besluit het kabinet in overleg met het parlement over verdere invoering. Dat gebeurt onder meer op basis van een consumentenbarometer die de Nederlandse Mededingingsautoriteit gaat bijhouden.

Uitlezen

Consumenten mogen straks zelf kiezen of ze hun meterstanden op afstand laten uitlezen. De wet schrijft bovendien voor dat de netbeheerders de meterstanden maar beperkt mogen uitlezen:

* zes keer per jaar voor verbruiksoverzichten;

* voor de jaarlijkse eindafrekening;

* bij verhuizen;

* bij overstappen naar een andere leverancier.

Alleen als afnemers daar uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven, bijvoorbeeld om gebruik te maken van bepaalde energiebesparingsdiensten, mag de meterstand vaker worden uitgelezen. <<

Uit het bericht van Nu.nl over de opstelling van de Eerste Kamer

>> (…) De Eerste Kamer lag (…) geruime tijd dwars, omdat onvoldoende waarborgen waren ingebouwd voor de privacy van consumenten. Die zijn er nu wel. Zo mogen consumenten zelf bepalen of zij hun meterstanden op afstand laten uitlezen.

Ook mogen de standen maar beperkt worden uitgelezen. Het mag alleen vaker als daar uitdrukkelijk toestemming voor wordt gegeven.

De slimme meter wordt eerst op kleine schaal ingevoerd. Consumenten krijgen zo’n apparaat wanneer de oude meter aan vervanging toe is, bij een ingrijpende verbouwing, bij nieuwbouw of wanneer zij daar zelf om vragen.

De slimme meter is een voorwaarde voor de totstandkoming van ’intelligente energienetten’, waarbij de plaatselijke energievraag en het aanbod veel beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

De branchevereniging van netbeheerders laat in een reactie weten tevreden te zijn dat er nu duidelijkheid is. <<

Bron: Energieraad.nl

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!