Quantcast

UvA gaat TL-verlichting vervangen door energiezuinigere variant

2 februari 2011 – Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) worden de TL-verlichting vervangen door de TLD-Eco-lamp van Philips. Het facilitair bedrijf heeft daarmee gehoor gegeven aan het verzoek van de Commissie Duurzaamheid, een fractie in de Facultaire Studenten Raad (FSR), meldt Folia.

Deze commissie testte de nieuwe lamp voor een periode van drie weken in een aantal studiezalen op de derde verdieping van het P.C. Hoofthuis. De proef werd professioneel opgezet, legt FSR-lid en voorzitter van de Duurzaamheidscommissie Vincent Harmsen uit op de website van Folia: “In de helft van de zalen werd bekend gemaakt dat er een energiezuinige lamp werd getest, in de andere helft niet. Uit geen enkele zaal hebben we klachten gekregen over het licht. En uit lichtmetingen blijkt dat de spaarzame lamp zelfs iets meer licht geeft dan zijn voorganger.” Volgens de gegevens van Philips moet met deze lamp 15 procent energie te besparen zijn.

De TLD ECO lamp is weliswaar in aanschaf duurder dan het standaard model, maar ook energiezuiniger. Daardoor is de besparende lamp na zo’n twee jaar goedkoper dan de tl-verlichting die de UvA nu gebruikt. Het facilitair bedrijf gaat tevens op de hele UvA de energiezuinige tl-lamp gebruiken zodra een lamp aan vervanging toe is.

Het is niet de enige grote verbruiker die onlangs overstapte op de TLD Eco. Ook winkelconcern Scapino gaat in heel Nederland de tl-verlichting vervangen. Het gaat om 57.500 TLD-Eco’s. In Assen is onlangs daarvoor de aftrap gegeven. De 187 vestigingen moeten daarmee jaarlijks circa 1,4 miljoen kWh besparen.

Bron: Folia/Assen.nu

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!