Quantcast

VNO-NCW: ‘Snel duidelijkheid over gaskwaliteit’

2 februari 2011 – Er moet snel duidelijkheid komen over de minimumkwaliteit van gas voor het bedrijfsleven. Anders zijn veiligheid, milieu en bedrijfsvoering in het geding, schrijft VNO-NCW aan Verhagen.

Persbericht VNO-NCW

>> Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie moet snel duidelijkheid bieden over de minimumkwaliteit van gas die aan het bedrijfsleven wordt geleverd. Als dat niet binnen zes maanden gebeurt, zijn veiligheid, milieu en bedrijfsvoering in het geding, schrijft VNO-NCW in een brief aan Verhagen.

De kwaliteit van gas is lange tijd constant geweest, maar die situatie verandert nu gas in toenemende mate uit meerdere bronnen wordt aangeleverd (extra import, vloeibaar gas, biogas). De circa tachtig grote industriƫle gasgebruikers moeten weten welke kwaliteit gas wordt aangeleverd, zodat zij hun installatie daarop kunnen instellen. Die informatie is in elk geval voor de zomer nodig, want dan gaat de nieuwe LNG-terminal voor vloeibaar gas draaien. Veel grootgebruikers zullen hun installaties niet voor die tijd kunnen aanpassen.

VNO-NCW wil dat minister Verhagen de netbeheerders verantwoordelijk maakt voor de gaskwaliteit. Ook moet hij aangeven wat het kwaliteitsminimum is, zodat bedrijven dat als uitgangspunt kunnen nemen. Daarnaast moet meer inzicht komen in de kostenverdeling tussen netbeheerders en gasgebruikers. ‘Het is niet vanzelfsprekend dat gebruikers hun installaties moeten aanpassen’, stelt de werkgeversorganisatie. Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor industriĆ«le gebruikers kunnen oplopen van 70 tot 450 miljoen euro per jaar.

De overige gasgebruikers (laagcalorisch gas) hebben meer tijd voor aanpassingen: tien jaar. Maar voor kleinere bedrijven die nu investeren in gasinstallaties die over tien jaar nog gebruikt worden, speelt het probleem al. <<

Bron: Energieraad

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!