Quantcast

Voorproefje zonnewoning TU Delft op Bouwbeurs

10 februari 2011 – Tijdens de Bouwbeurs, hebben Delftse studenten de eerste ontwerpen laten zien van het zonnehuis dat ze gaan bouwen in Spanje. Het Delftse studententeam is een van de twintig teams die door het Spaanse Ministerie van Ontwikkeling zijn geselecteerd voor de Solar Decathlon 2012. Het team zal een huis gaan ontwerpen en bouwen dat volledig zelfvoorzienend is, gebruik maakt van zonne-energie en bovendien voldoet aan criteria met betrekking tot architectuur, constructie, functionaliteit en economische haalbaarheid voor bouwbedrijven.

Het team IN4M (INformatie, INtegratie, INnovatie, INdustrialisatie + Materialisatie) bestaat uit dertig studenten die intensief worden begeleid door hoogleraren, docenten en andere universitaire staf van de TU Delft. Het team startte in 2010 in groepjes van zes studenten van verschillende faculteiten met het opstellen van een voorstel voor een zonnewoning. In november presenteerden de groepjes de verschillende voorstellen en één ontwerp is uitgekozen om met het hele team uit te werken.

De woonboot die meedraait met de zon, is volgens een van de teamleden Jorg Meij “een typische Nederlandse oplossing”, zo meldt dagblad Cobouw. Het huis is 9,5 meter in doorsnede en heeft een oppervlakte van circa 55 vierkante meter. “We hebben gezocht naar een passieve wijze van koelen. Wat we doen is een koelwand creëren met behulp van zonne-energie. Het principe hebben we afgekeken van de Arabische wereld. Keramisch materiaal dat water absorbeert fungeert daar als koelelement.”

Bron: TU Delft / Cobouw

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!