Quantcast

Vrachtautoproducent Ginaf bouwt waterstof-Hytruck om naar hybride varianten

14 februari 2011 – Bouwer van speciale voertuigen GINAF gaat samenwerken met de ontwikkelaar van de waterstof aangedreven vrachtauto, Hytruck. De beide partijen gaan een brede range hybride voertuigen in de markt zetten. GINAF ziet hier in kansen voor export naar andere Europese landen.

Hytruck is sinds 2007 bezig met de ontwikkeling van een op waterstof aangedreven voertuig. GINAF werkt al langer aan bouw van voertuigen die kunnen rijden op renewable fuels als groengas. Door de krachten te bundelen, denkt men spoedig een brede range voertuigen te kunnen lanceren die aardgas/elektrisch, dan wel diesel/elektrisch of waterstof/ elektrisch worden aangedreven. Men kijkt hierbij verder dan alleen het stadsdistributieconcept. Met voertuigen rond de 18 ton en zelfs trekker/oplegger concepten, gaat men ook duidelijk mikken op de regionale distributie en voertuigen voor overheidsdiensten. Een andere ontwikkeling is die van een vuilnisauto als CNG/Groengas hybride.

De ontwikkelaars van Hytruck, Erik Beers en Jan Boudesteijn, concentreerden zich tot nu tot op hun waterstof elektrisch aangedreven voertuig voor de stadsdistributie. Hoewel hun concept betrouwbaar is gebleken, is een van de grootste bottlenecks dat deze brandstof tot nu toe alleen in Amsterdam en Arnhem verkrijgbaar is. Daarnaast had Hytruck onvoldoende steunpunten in het land.

De nieuwe concepten gaan geheel elektrisch, op CNG/groengas elektrisch, diesel/elektrisch of op waterstof/elektrisch rijden. Voor de geheel elektrische variant willen GINAF en Hytruck inspelen op de wettelijke verruiming, waarbij een dergelijk voertuig tot 7,5 ton bestuurd mag worden met een rijbewijs BE. Als basis wordt gedacht aan een voertuig met hoofdzakelijk DAF 45 componenten dat met een standaard accupakket van 80 kW/u een bereik van circa 120 kilometer heeft. Dat is ruim voldoende voor de stadsdistributie. Hytrucks stapt daarbij af van het tot nu toe gevolgde wielnaaf motor concept.

Het tweede concept dat op basis van een DAF 75/85 beschikbaar komt, is een regionaal distributievoertuig van 20 ton met in eerste instantie een diesel/hybride aandrijving. Ook dit wordt een seriƫle hybride die op buitenwegen op diesel rijdt maar in de stad een actieradius van 20 kilometer heeft op zijn elektromotor. Het verschil hierbij met andere merken is, dat de chauffeur de manier van aandrijving zelf kan kiezen. Hytrucks by GINAF ziet in dit concept ook mogelijkheden als trekker/oplegger met bijvoorbeeld een citybox.

De hele elektrisch aangedreven range zal echter ook verkrijgbaar zijn met een CNG motor op aardgas/groengas. In dat geval maakt GINAF gebruik van zowel DAF als IVECO componenten. Ook de CNG motor kan dienen als hoofdvoortstuwing op de weg. Deze configuratie heeft echter een heel groot voordeel bij toepassing in een vuilnisauto. Door de ongekend hoge start/stopfrequentie van dit soort voertuigen, zijn de exploitatiekosten ervan extreem hoog vanwege het brandstofgebruik en remslijtage. Door de CNG-motor in de stad als stationaire motor te gebruiken die de elektrische energie opwekt voor de aandrijving, kan het brandstofverbruik met circa 30 procent dalen. De elektrische aandrijving geeft de mogelijkheid tot het terugwinnen van de remenergie waardoor de slijtage van de remmen met minstens de helft afneemt. Samen met de veel stillere aandrijving en de klimaatwinst op CO2-gebied, zien de beide bedrijven veel kansen voor dit concept.

Als vierde mogelijkheid blijft nog steeds de mogelijkheid bestaan, te kiezen voor een waterstof/elektrische aandrijving. “Die ontwikkeling gaat gewoon verder”, aldus Erik Beers. “Met name op het gebied van de opslag van waterstof zijn er grote ontwikkelingen. Wij werken aan een concept waarbij het waterstof wordt vastgehouden in een chemische vloeistof. Daarbij is het mogelijk om onder atmosferische omstandigheden aan 100 liter maar liefst 25 kilo waterstof te binden. Dus zonder dat je een drukvat nodig hebt. Op dat moment kun je waterstof letterlijk tanken en dat maakt de weg vrij voor grote afstanden.”

De eerste voertuigen moeten nog voor de zomer gebruiksklaar zijn. De hele range moet over een jaar productierijp zijn. ‘Het grote voordeel is, dat wij uitgaan van bestaande trucks’, aldus Erik Beers. ‘Dat is allemaal beproefde techniek en aan een elektromotor kan er eigenlijk niets kapot. Door de moderne CAN-bus structuren is ook de communicatie tussen onze aanpassingen en het standaardproduct veel eenvoudiger wat zowel de ontwikkeltijd als de betrouwbaarheid enorm ten goede komt.’

Bron: TLN

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!