Quantcast

Dordrecht vervangt stadsbussen door hybride Arriva bus

24 maart 2011 – Eergisteren werd de eerste hybride stadsbus van Dordrecht door vervoerder Arriva gepresenteerd. De komende tijd worden alle conventionele op diesel rijdende stadsbussen in Dordrecht vervangen door een hybride bus.

Met deze volledig hybride busdienst is Dordrecht de eerste stad in Nederland met dit concept. De 27 hybride bussen zijn van het merk Volvo en rijden op elektrische energie, die zowel geleverd kan worden van condenstoren waarin de niet-gebruikte energie wordt opgeslagen, als door een generator (aandrijving door een dieselmotor). Hierbij gaat het om de energie die vrijkomt bij het remmen.

Uit onderzoeken blijkt dat de hybride aandrijving moet leiden tot vermindering van het brandstofgebruik met 35% en 30% minder CO2-uitstoot. Ook komen tijdens het wegrijden bij een bushalte geen uitlaatgassen vrij en tot een snelheid van 20 kilometer per uur rijdt de bus volledig op de elekromotor. Arriva heeft vorig jaar zes miljoen euro gekregen van de provincie Zuid-Holland om de bussen aan te schaffen, de laatste duurzame bus wordt begin 2012 geleverd.

Bron: Binnenlands Bestuur

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!