Quantcast

Ecofys adviseert besparingsmaatregelen serverruimtes

20 april 2011 – Adviesbureau Ecofys heeft in een studie over het potentieel van besparingsmaatregelen vastgesteld dat de energie die nodig is om het klimaat in serverruimtes van de Duitse mobiele netwerkoperator E-Plus te beheersen aanzienlijk kleiner kan worden door doelgerichte maatregelen.
Dit kan de netwerkoperator jaarlijks zo’n 70.000 euro schelen. De studie is in opdracht van de E-Plus Group uitgevoerd op de locaties voor switchingtechnologie in Düsseldorf en Keulen. E-Plus maakt deel uit van KPN Groep. KPN Groep heeft als doelstelling om in 2020 klimaatneutraal te zijn, dit project sluit dat goed bij aan.

Om dit resultaat vast te leggen is er gebruik gemaakt van een speciaal ontwikkeld rekenmodel in de serverruimtes. Deze rekenmodellen houden rekening met alle relevante parameters zoals efficiency, koeling aan de buitenlucht, vereiste temperaturen en de referentiegegevens van uur tot uur voor de lokale klimaatomstandigheden. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om van de verschillende onderdelen zoals ventilatoren, koelwaterpompen en compressoren de energiebehoefte per uur vast te leggen.

Uit de resultaten van het onderzoek adviseert Ecofys een aantal maatregelen waarop E-Plus economisch rendabel kan besparen. Enkele voorbeelden zijn een kleinere hoeveelheid toevoer- en retourlucht, inefficiënte ventilatoren en een betere luchtstroom. Echter zal het enkele maanden tot maximaal drie jaar duren voordat deze maatregelen zijn terugverdiend.

De locaties Düsseldorf en Keulen worden de eerste waarbij de maatregelen worden toegepast door E-Plus. “Deze locaties kunnen jaarlijks 700 MWh, ofwel meer dan 70.000 euro besparen”, zegt Markus Offermann van Ecofys. Eind dit jaar wordt door Ecofys nog vijftien andere locaties in Duitsland onderzocht.

“E-Plus heeft als doel om de energie-efficiency voor eind 2012 te verhogen met 5% en voor eind 2020 zelfs met 20%. De maatregelen die Ecofys adviseerde zijn onderdeel van de vele maatregelen die zijn opgestart om onze doelstellingen te kunnen realiseren. Wij streven ernaar om het meest efficiënte netwerk van Duitsland te worden”, aldus Kai Maihöfer, projectverantwoorlijke bij E-Plus.

Bron: Ecofys

Ga terug naar CleanTech Journaal.

 

  • Laat je overtuigen!