Quantcast

Eerste agrarische Groen Gas-installatie

11 april 2011 – Op woensdag 7 april is in de agrarische sector de eerste groen gas-installatie van Bouwhuis Biovergisting BV in Witteveen officieel in gebruik genomen door gedeputeerde Rein Munniksma en wethouder Jannes Pit van de gemeente Midden-Drenthe. In deze installatie wordt biogas opgewekt naar groen gas en ingevoerd in het aardgasnet.

Het opwaarderen van biogas tot groen gas is een van de betere alternatieven om een fossiele brandstof als aardgas, die niet onuitputtelijk is, te ondersteunen. Biogas is een algemene term voor gas dat wordt geproduceerd in een anaeroob vergistingsproces. Tijdens dit proces wordt biologisch materiaal afgebroken in een zuurstofloze omgeving. Biogas bestaat voornamelijk uit methaan en CO2 en kan direct worden omgezet in warmte en (groene) elektriciteit. Wanneer de warmte niet direct gebruikt wordt, gaat deze verloren. Wanneer je biogas opwaardeert tot groen gas, ontstaan er geen verliesstromen.

Groen gas heeft dezelfde specificaties als aardgas, waardoor het mogelijk is om deze voor bestaande aardgasinfrastructuur en –toepassingen te gebruiken. Groen gas is een belangrijke energiebron voor nu en in de toekomst. Er wordt verwacht dat in 2030 zo’n 20% van de aardgasbehoefte wordt ingevuld met groen gas.

Bron: duurzaamnieuws.nl

Ga terug naar CleanTech Journaal.

 

  • Laat je overtuigen!