Quantcast

Europa wil snel slimme netwerken

4 april 2011 – De Europese Commissie wil de invoering van slimme netwerken versnellen. Om dit te realiseren zijn grootschalige pilots nodig.

In Italië en Zweden is EUR 5,5 mrd in grotere slimme netwerken geïnvesteerd, waarvan EUR 2,2 mrd door het Italiaanse Enel en EUR 1,5 mrd in Zweden. In de rest van Europa gaat het vooral om demonstratieprojecten. Bovendien gaat de aandacht vooral naar de slimme meter, terwijl die meter slechts een onderdeel is van de slimme netwerken. Momenteel hebben ongeveer 10% van de Europese gezinnen hebben een slimme meter in huis. De slimme meter is slechts een onderdeel van de slimme netwerken. Voor een Europese uitrol van de slimme meters gaat de Commissie uit van EUR 40 mrd. Een complete uitrol van slimme netwerken zou een investering van EUR 270 mrd vergen.

Voorafgaand zullen er nog vragen beantwoord moeten worden. Hoe moet deze markt worden ontwikkeld en hoe kan de consument verleid worden tot gedragsverandering, die uiteindelijk met behulp van de slimme netwerken moeten leiden tot de gewenste besparingen.

Informatie over het energiegebruik van de consument moet voor iedereen open en toegankelijk zijn. Op deze manier kunnen geïnteresseerde partijen de informatie gebruiken voor hun applicaties. Welke informatie over de consument vrijgegeven kan worden en onder welke privacywetgeving dit valt is nog onduidelijk.

Bron: iNSnet

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!