Quantcast

Nederland speelt belangrijke rol als innovator in zonne-energie

13 april 2011 – Tijdens het innovatiepodium op de Nederlandse topconferentie The Solar Future III van 21 april in het Mediaplaza-complex in Utrecht, presenteren tien innoverende Nederlandse bedrijven zich. Nederland speelt volgens prof.dr. Wim Sinke van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) een belangrijke rol als innovator in de zonne-energie.

Sinke is hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht en wordt gezien als de zonne-energie goeroe van Nederland. “Qua innovatie behoren Nederlandse bedrijven zeker tot de kopgroep in de wereld, Europa en Nederland moeten echter ook zelf actief blijven op het high-end deel van de productie en daarvoor kennis en technologie blijven ontwikkelen. Alleen dan kunnen ze die vooraanstaande rol ook in de toekomst blijven spelen,” aldus Sinke.

KhepriCoat is een uitvinding van DSM Advanced Surfaces en vermindert de reflectie van zonlicht bij zonnepanelen. Bij deze techniek wordt er een weersbestendige coating van ongeveer 100 nanometer dikte op het glas van zonnepanelen aangebracht. Dankzij deze techniek wekken zonnepanelen tot 4 procent meer elektriciteit op en zonnecollectoren zelfs 8 procent meer.

Tempress is producent van geavanceerde ovensystemen en levert apparatuur aan fabrikanten van zonnecellen. Trempress geeft aan dat niet alleen op universiteiten aan innovatie wordt gedaan, maar dat ook toeleveranciers in samenwerking met grote producenten innoveren. De apparatuur van Tempress realiseert de huidige massaproductie, kan ook gebruikt worden om zonnecellen te blijven verbeteren en ontwikkelt ook achterliggende technologie.

Levitech uit almere levert machines voor efficiëntere zonnecellen. De elektriciteitsproductie van zonncellen verbetert met 1 tot 2 procent door op de passivatielaag van de zonnecel atoomlaag voor atoomlaag uit aluminiumoxide op te bouwen. ,,Tot voor kort bestond er geen goede productieoplossing voor deze laag bij zonnecellen, waar het gaat om grote hoeveelheden tegen lage kosten. Onze machines kunnen volgens deze techniek meer dan 3600 zonnecellen per uur maken tegen lage kosten en brengen zodoende zonne-energie een stap dichter bij grid-parity, het moment dat stroom van zonnepanelen goedkoper is dan uit het stopcontact,” stelt accountmanager Robin Schiermann.

Bron: Solar Future

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!