Quantcast

Provincie Fryslân proeftuin voor Elektrisch varen

19 april 2011 – De provincie Friesland stelt nieuwe subsidies beschikbaar als onderdeel van het uitgebreide programma dat vorig jaar gestart is om Elektrisch varen te stimuleren. De subsidie wordt beschikbaar gesteld om circa 20 verhuurkruisers om te bouwen naar een elektrische of hybride aandrijving en om oplaadpunten te realiseren voor elektrisch varen. Hiermee is de provincie Fryslân de proeftuin voor Elektrisch varen.

Elektrisch varen is goed voor de duurzame omgeving en is stil en schoon. Ook is er nieuwe werkgelegenheid in watersport en toerisme, waarbij de Friese meren en vaarroutes goed bij aansluiten. Voor kleinere en grotere boten zijn al een aantal oplaadpunten met groene stroom. Komende jaren zal daar nog een minimum van 200 nieuwe oplaadpunten in Friesland bijkomen.

Er is subsidie beschikbaar voor elektrische oplaadpalen of een kast met aansluitmogelijkheden voor meerdere boten. Deze oplaadpunten hebben een paar eisen, zo moeten ze aan het water staan en moet het geschikt zijn voor meerdere boten. Gemeenten en jachthavens kunnen voor deze elektrische oplaadpunten subsidie voor aanvragen. Maximaal wordt er door de provincie Friesland 50 procent vergoed van de totale kosten voor een oplaadpunt, het maximale bedrag is 5.000 euro per aanvraag.

Ook is er subsidie beschikbaar voor de ombouw van verhuurboten. Hierbij kun je denken aan het vervangen van een verbrandinsmotor door een elektrische of hybride aandrijving. Deze subsidie kan worden aangevraagd door verhuurders van motorjachten. De provincie Friesland subsidieert afhankelijk van de gekozen aandrijving ongeveer 20 tot 25 procent van de investering.

Friesland heeft als doel om in 2015 3000 elektrische boten op het water te hebben. De provincie zorgt voor speciale vaarroutes die alleen toegankelijk zijn voor elektrische boten. Dit alles doet de provincie samen met onderwijsinstellingen, de stichting Elektrysk Farre Fryslân en andere Friese bedrijven.

Bron: Duurzaam nieuws

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!