Quantcast

Duitslandse regering laat kerncentrales vanaf 2022 te sluiten

31 mei 2011 – De Duitse regering heeft na een lang overleg besloten de kerncentrales in Duitsland vanaf te sluiten. Alle zeventien kerncentrales zullen vanaf 2022 worden gesloten.

Ook de 7 oude reactoren van voor 1980 die al buiten gebruik zijn zullen dicht blijven. De regering had in de nacht van zondag op maandag 30 mei een overleg van 12 uur lang voordat de beslissing definitief werd vastgesteld.

Een van de aanleidingen voor dit besluit is de ramp in Fukushima, Japan. Daardoor nam het verzet in Duitsland enorm toe en besloot de regering in overleg te gaan om de kerncentrales in de toekomst te sluiten. De kiezers lieten duidelijk blijken het niet eens te zijn met de christen-liberale regering van Angela Merkel. Tijdens de regionale verkiezingen van afgelopen maart wonnen de Groenen sterk in zowel Rijnland-Palts als in Baden-Württemberg.

In 2002 liet de rood groene coalitie van Schröder (SPD en de Groenen) al weten de kerncentrales in 2020 te willen sluiten. In tegenstelling tot de christen-liberalen, die besloten om de kerncentrales nog 14 jaar langer open te houden. Ook de oude centrales wilden zij nog 7 jaar open laten. Omdat er wordt gevreesd voor problemen in de energie voorziening, worden 3 reactoren een extra jaar opengehouden. De rest zal in 2021 beginnen met sluiten.

Ook voor Zwitserland speelde Japan een belangrijke rol bij het besluit over de kerncentrales. Op 26 mei besloot Zwitserland om geen nieuwe kerncentrales meer te bouwen en om de bouw van drie nieuwe centrales direct stop te zetten. Binnen 20 jaar zullen alle oude centrales ook in Zwitserland worden gesloten.

Bron: Duurzaam Nieuws

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!