Quantcast

Duurzame straattegel neemt CO2 op in nieuwbouwwijk

4 mei 2011 – De duurzame straatstenen die CO2 uit de lucht opnemen worden steeds vaker gebruikt.

Een van de gemeentes die bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijken gebruik wil gaan maken van deze duurzame tegel is de Brabantse gemeente Eersel. Ook nog tientallen andere gemeenten zijn van plan om in de toekomst de duurzame straatstenen toe te passen bij nieuwe projecten in de bouw. De gemeente Eersel wil de stenen gebruiken bij de bouw van ruim 100 woningen die de nieuwe wijk Duizel-Noord gaan opzetten.

De duurzame tegel is ontwikkeld door Excluton uit Druten, een bestratingfabrikant. Bij de productie van deze straattegels wordt er gebruik gemaakt van gerecycled beton, grondwater in plaats van drinkwater en natuursteen. De materiale voor deze productie worden binnen een straal van tien kilometer van de fabriek. Wilfred Oosterling van Excluton legt uit: ‘Wij streven naar een zo duurzame mogelijke manier van produceren van straatstenen’.

Een toplaag van de kristalsoort Olivijn zorgt ervoor dat de milieuvriendelijke straatsteen schadelijke CO2-stoffen opneemt. Deze schadelijk CO2-stoffen worden dan opgezet in een stof, magnesiumbicarbonaat, die de vruchtbaarheid van de grond bevordert.

Oosterling legt uit dat het om een klimaatneutrale straattegel gaat: ‘De uiteindelijke reductie van CO2 zal bij de steen hoger zijn, dan de hoeveelheid CO2 die gebruikt is bij de productie ervan’. De prijs van deze tegel zal volgens Oosterling ongeveer gelijkwaardig zijn aan die van een normale straattegel, rond de 1 a 2 euro per vierkante meter.

Bron: Duurzaam Nieuws

Ga terug naar CleanTech Events.

 

  • Laat je overtuigen!