Quantcast

Lange levensduur zonnepanelen heeft nadelen

11 mei 2011 – Zonnepanelen gaan langer mee dan nodig door de steeds snellere ontwikkelingen. Een lange levensduur van zonnepanelen heeft voordelen als productgaranties.

De marktstandaard van de productgarantie is gestegen van vijf jaar naar tien jaar. Wanneer je kijkt naar de geboden garantie, is de aanname dat zonnepanelen een technische levensduur hebben van meer dan 25 jaar en klinkt dat als ‘waar krijgen voor je geld’. Een lange levensduur van zonnepanelen brengt ook nadelen met zich mee.

Veel woningen in Nederland hebben een beperkte dakruimte. Er is minder dak- muuroppervlak dan dat er nodig is voor het aantal zonnepanelen dat het gehele eigen stroomverbruik kan opwekken. Door de snelle ontwikkeling in nieuwe zonnepanelen, zal er binnenkort minder oppervlakte beschikbaar hoeven te zijn dan nu voor het zelfde resultaat. De lange levensduur van zonnepanelen werkt hierbij tegen.

Ook voor de technische ontwikkelingen werkt eens in de 25 jaar vervanging van zonnepanelen remmend. De economische levensduur van zonnepanelen wordt door de dalende prijzen en te verwachten opbrengstverbeteringen steeds korter.

Jeroen Saeijs is ondernemer in zonne-energie en oprichter van BrabantEnergy

Bron: FD

Ga terug naar CleanTech Journaal.

 

  • Laat je overtuigen!