Quantcast

Mestwetgeving zorgt voor blokkade biogasnetwerk Achterhoek

26 mei 2011 – De regio Achterhoek wil een biogasnetwerk aanleggen die transportbedrijven en de industriële sector zal voorzien van gas. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is hiervoor gevraagd de mestwetgeving te wijzigen, meldt SC Online.

Voor transportbedrijven zal het vooral gesteld zijn op agrarische leveranciers die met behulp van mestvergisting biogas produceren. De industriële bedrijven die hun afval vergisten zullen ook aan het biogasnetwerk leveren. Het idee is afkomstig van een regionaal samenwerkingsverband van overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers.

De mestwetgeving bevat een lijst met stoffen die mogen worden omgezet in een vergistinginstallatie tot biogas. Doordat deze lijst te beperkt kan de gasproductie niet worden geoptimaliseerd, wat zorgt voor belemmering voor het realiseren van het biogasnetwerk. Doordat Verhagen gevraagd is om de regio Achterhoek aan te stellen als proefregio, zouden de plannen voor een biogasnetwerk kunnen worden uitgevoerd. Voor het hele project wordt een nieuwe energiemaatschappij opgericht door de initiatiefnemers genaamd: de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij.

Bron SC Online

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!