Quantcast

Nieuwe Richtlijn Openbare Verlichting zorgt voor energiebesparing

26 mei 2011 – De nieuwe Richtlijn voor Openbare Verlichting 2011 (ROVL 2011) is door Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) in ontvangst genomen. De nieuwe richtlijn zorgt ervoor dat provincies en gemeenten tot 30% van hun energieverbruik kunnen besparen. Door energie-efficiënte straatverlichting kan deze besparing leiden tot een kostenbesparing van 22 miljoen euro.

Het verschil met de verouderde Richtlijn (NPR 13201) is, dat er te weinig ruimte was voor energiebesparing en innovatie. Hierdoor werkte het belemmerend voor provincies en gemeenten om te kiezen voor energie- en kostenbesparende technieken. Rob Metz, voorzitter van de projectgroep OVL van Taskforce Verlichting: “Om beheerders weer de juiste handvatten te bieden en belemmeringen weg te nemen, hebben we de oude richtlijn aangepast. Vanzelfsprekend staat de kwaliteit van verlichting voorop, maar een richtlijn mag innovatie en energiebesparing niet in de weg staan.” Staatssecretaris Atsma reageerde ook: “Gemeenten kunnen met duurzame verlichting kosten besparen. Geld dat beter besteed kan worden aan veiligheid op straat, de zorgsector of het onderhoud aan schoolgebouwen.”

Dankzij de nieuwe Richtlijn haalt het rijk ook zo haar voordelen eruit. De energierekening van de Rijkswaterstaat bestaat voor de helft uit verlichting. Door led-verlichting die langs autosnelwegen worden geplaatst, wordt het energieverbruik gehalveerd bleek uit een pilot bij de A44. Langs de rijksvaarwegen worden per 1 juni 700 navigatielichten geplaatst, welke branden op energiezuinige en onderhoudsvrije led-verlichting in combinatie met zonnepanelen. Ook hierbij wordt er een besparing op de energiekosten gedaan van 50%. De nieuwe Richtlijn heeft tot nu toe met de pilot tot positieve resultaten gezorgd, het biedt meer mogelijkheden voor innovatieve technieken op het gebied van led-verlichting en dimmen.

Bron: Agenschap NL

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!