Quantcast

OFW laat duurzaam wooncomplex bouwen

4 mei 2011 – Bij de bouw van een appartementencomplex heeft Oost Flevoland Woondiensten gekozen voor een innovatief energie-concept. De 24 appartementen en groepsruimte van het complex worden met duurzaamheidsmaatregelen gebouwd, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een semi-collectief systeem.

Dit systeem is ontwikkeld door de corporatie uit Dronten samen met de directeur van RESEP (Renewable and Sustainable Energy Project) Peter Hafkamp. Het complex wordt door Groothuis Bouwgroep en Van Dorp Installaties gerealiseerd.

Het energiezuinige systeem wat wordt gebruikt bestaat uit een collectieve open bron voor warmte en koude opslag dat in de bodem komt. Per twee of drie appartementen wordt er gebruik gemaakt van maar één warmtepomp en één boilervat. Doordat iedere woning een eigen WTW ventilatie unit krijgt, zijn de woningen onafhankelijk van elkaar te verwarmen. Dankzij de bron voor warmte en koude opslag is er ook koeling mogelijk voor in de zomer. Ook is een van de voordelen dat de installaties in technische ruimtes in het complex worden geplaatst. Hierdoor heeft de bewoner er geen last van en hoeft hij/zij niet thuis te blijven voor onderhoud.

Voor de bouw van het appartementencomplex heeft de OFW een groenfinanciering gekregen, omdat zij met een EPC-waarde van 0,38 ruim onder de geldende norm van een EPC-waarde van 0,8 bleven. Deze extreem lage EPC-waarde is behaald doordat de woningen extra goed zijn geïsoleerd (RC 5-6), er in de woningen zonwerend glas en vloerverwarming is geplaatst en er gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen voor het gebruik van de verlichting, lift, elektriciteitsgebruik van bewoners en de warmtepomp. Ook zijn er op het dak tien zonneboilers geplaatst die zorgen voor het warm tapwater en wordt er geen gebruik meer gemaakt van gas in het hele complex.

Het hele concept is bedoeld voor De Wiekslag. Dit is een vereniging opgericht voor groepswonen voor vijftigplussers in Dronten. Enthousiaste inwoners van de gemeente Dronten heeft OFW gevraagd dit appartementencomplex voor hen te realiseren. Het ideaal van de vereniging volgens Ria Middelkoop, één van de initiatiefnemers van de Woongroep: . “Samen wonen onder één dak, maar met behoud van je privacy. Naar elkaar omzien, gezamenlijk dingen ondernemen. Ook heeft het wonen in een woongroep voor ouderen grote en belangrijke voordelen: het houdt je scherp en actief. Je kunt langer en prettiger zelfstandig blijven wonen, zonder te vereenzamen”.

Bron: EnergieGids.nl

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!