Quantcast

Polderwijk in Zeewolde eerste Nederlandse winnaar Award of Excellence

10 mei 2011 – Tijdens het congres van de Eurpese organisatie Euroheat & Power in Parijs, is gisteren de Award of Excellence uitgereikt aan de Polderwijk in Zeewolde als volledig duurzame nieuwbouwwijk. De Polderwijk is hiermee het eerste Nederlandse project wat winnaar is in de categorie nieuwbouw.

Het project in de Polderwijk is een innovatief energieconcept. Vanuit een mestvergister van melkveehouderij Van Beek wordt ruw biogas getransporteerd via een vijf kilometer lange leiding naar een warmtekrachtinstallatie in de Polderwijk. De warmte die vrij komt bij de opwekking van groene stroom, wordt door Essent Local Energy Solutions getransporteerd naar ongeveer duizend woningen in de Polderwijk. Bij het project is er een goede samenwerking tussen de melkveehouderij, de gemeente en het energiebedrijf.

Er is over twee jaar lang resultaat geleverd, waarbij duidelijk bleek dat de duurzame voorzieningen voor de Polderwijk in 2009 en 2010 zeer goed gepresteerd hadden. Er werd in 2010 7,5 miljoen kWh duurzame elektriciteit opgewekt en bijna 800.000 m3 aan aardgas bespaard door de groene warmte van het biogas. Met 41% was het elektrisch rendement van de warmtekrachtinstallatie op biogas iets hoger dan het gemiddelde van de Nederlandse elektriciteitcentrales, terwijl gemiddeld het totale energetisch rendement op 80% kwam en in de winter op 90%.

Zeewolde is in Nederland de eerste gemeente die meer duurzame energie produceert dan dat er aan energie verbruikt wordt door de huishoudens en bedrijven binnen de gemeente. Dit is dankzij de biogasinstallaties en windturbines van de boeren.

Bron: Essent

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!