Quantcast

Twee teams gaan voor elektrisch rijden Dakar-rally

13 mei 2011 – In januari volgend jaar wil het team van Alister McRae deelnemen aan de Dakar-rally met een elektrisch voertuig. Het team gebruikt Nederlandse technologie van de Technische Universiteit Delft.

Alister McRae is de broer van de legendarische rallypiloot Colin McRae en bouwde eerder al een McRae ProDakar 4×2 buggy. Daarmee reedt hij begin dit jaar de rally uit. Door nu een elektrische versie te maken van de buggy, wil Alister met zijn team de lat nog hoger leggen.

Voor dit project werkt het team samen met de Technische Universiteit Delft en de Nederlandse firma All green Vehicles. Met een elektrische motor van 268 pk, levert de elektrische buggy het dubbele van een conventionele buggy. Er wordt gebruik gemaakt van een lithium-ion batterij die, om tijd uit te sparen, wordt verwisseld in plaats van opgeladen. De buggy wordt voorzien van generatoren in de schokdempers en remmen, zodat er genoeg stroomreserve is om een hele dagetappe uit te rijden.

De OSCar eO zal ook deelnemen aan de volgende Dakar-rally. Net als de buggy is de OSCar eO ook een aangepast versie van een voertuig dat al eens heeft deelgenomen aan een Dakar en wordt de eerste auto met elektrische aandrijving die deelneemt. De OSCar eO zal een topsnelheid van 140 km/u moeten maken door de twee krachtige motoren die in het voertuig worden geplaatst. Ook krijgt het voertuig er een extra benzinemotor bij, omdat de batterijen maximaal 300 km af kunnen leggen. Door de motor, zullen de batterijen van nieuwe stroom worden voorzien.

Bron: Duurzaam Nieuws

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!