Quantcast

Zeehavens nog niet voorbereid op klimaatverandering

23 mei 2011 – Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford-universiteit hebben alle zeehavens in de wereld onderzocht naar het functioneren bij klimaatverandering. Hieruit is gebleken dat de meeste zeehavens hier nog niet klaar voor zijn.

Zeehavens zijn vaak wel bezorgd blijkt uit het onderzoek, dat werd geleid door Austin Becker, maar weten niet precies hoe ze hun haveninstallaties kunnen beschermen. Bijna geen een haven heeft een antwoord klaar bij de toenemende impact van de klimaatverandering. Een voorbeeld hiervan zijn stromen met de kracht van orkaan Katrina, volgens wetenschappers is dit een gevolg van klimaatverandering en kan dit zware schade aanrichten bij zeehavens. Katrina richtte in 2005 enorm veel schade aan in havens van Louisiana, Amerika, met 1,2 miljard euro aan schade. Een storm met het kaliber van Katrina zal volgens wetenschappers rond 2100 in aantal verdubbelen. Ook verwachten klimaatonderzoekers dat de zeespiegel tegen 2100 zal stijgen met 0,45 tot 1,80 meter.

Slechts 6% van de zeehavens uit het gehele onderzoek gaf aan orkaanbarrières te bouwen in de komende tien jaar. Nog geen 18% gaf aan stormkeringsstructuren en dijken te bouwen. Martin Fischer, hoogleraar burgerlijke ingenieurkunde aan de Standford-universiteit en coauteur van de studie: “Tegen het eind van de eeuw zullen nogal wat havens in de problemen komen, zelfs al hanteer je nog de meest conservatieve schattingen voor de stijging van de zeespiegel. In elke zeehaven zie je structuren die honderd jaar geleden gebouwd zijn. De gebouwen die we nu aan het zetten zijn, zullen er nog zijn wanneer de zeespiegelstijging de kust zal beginnen hertekenen.”

Via een computermodel die de Stanford-onderzoekers hebben ontwikkeld, kunnen de havens zich beter in staat stellen beslissingen te nemen in verband met de klimaatveranderingen en eventuele ingrepen te plannen. Veel zeehavens zijn nog niet klaar voor de toekomst die steeds dichterbij komen, dit is zorgwekkend vinden de onderzoekers. Dit onderzoek van Becker was het eerste wereldwijde onderzoek naar zeehavens en klimaatwijziging. Van de 160 havenagentschappen die geschreven zijn, hebben 93 gereageerd en meegedaan aan het onderzoek. De resultaten hiervan staan gepubliceerd in het vakblad Climatic Change.

Bron: Duurzaam Nieuws

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!