Quantcast

”Bespaar water, gebruik windenergie!”

20 juni 2011 – In alle energiecentrales wordt water gebruikt. Dit kan geschieden door het water te gebruiken als koeling, maar ook door het water te verwarmen tot stoom waarna te condenseren en generatoren aan te drijven. Met als oogpunt de VN Wereld Waterdag werd er een onderzoek gedaan naar de hoeveelheid water in liters wat nodig is voor de productie van één MWh.

Om windenergie als voorbeeld te nemen, zou er meer dan 2000 liter water bespaard kunnen worden wat nu nog wordt gebruikt bij het produceren van fossiele brandstof of kernenergie. Zo wordt er bij windenergie maar 0,001 kubieke meter water gebruikt voor de productie van één MWh. Bij een gasgestookte centrale is dit gebruik 1,3 kubieke meter water voor één MWh. De kerncentrale is hier wel de leider met 2,7 kubieke meter water voor één MWh.

Naar schatting van het Amerikaanse ministerie van Energie, zal door 20% gebruik te maken van windenergie het water gebruik voor koeling en verwerking worden terug gedrongen met jaarlijks zo’n 15 biljoen liter. Deze hoeveelheid staat gelijk aan het watergebruik van +/- 9 miljoen Amerikanen. Hier staat wel tegenover dat bijvoorbeeld de Nederlander een stuk minder water gebruikt dan de gemiddelde Amerikaan.

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: Tegenstroom

Ga terug naar CleanTech Journaal.

 

 

  • Laat je overtuigen!