Quantcast

“Krachten van duurzame energieprojecten fuseren”

20 juni 2011 – Vrijdag 17 juni 2011 zijn veertien partijen de nieuwe vereniging e-Decentraal gestart. Hierbij worden de krachten van decentrale duurzame energieprojecten samen gebundeld om een krachtiger en versneld proces neer te zetten.  Op die manier krijgen ze een project veel sneller en stabieler van de grond en werkende. e-Decentraal zal ook het aanspreekpunt worden van de regering, media en economische wereld. Bart Jan Krouwel, voorzitter van e-Decentraal: : “We hebben het hier over een brede maatschappelijke beweging waarin steeds meer energiegebruikers – particulieren, bedrijven en instellingen – hun eigen energie opwekken en onderling afspraken maken over de levering en afname van energie.”

Onomkeerbaar

Krouwel denkt dat er zo’n verschrikkelijk groot aantal decentrale initiatieven voor duurzame energie zijn zowel klein als groot, commercieel, idealistisch en nog in zo’n jong stadium. Hij zegt: “Dit wordt gewild. Het is een ontwikkeling die onomkeerbaar is. Alleen het is vaak lastig om het te vertalen in concrete uitvoering.” Krouwel heeft voorzien dat de wet- en regelgeving met een klassiek model van centrale energievoorziening is ingericht. : “Dat model moet nodig op de schop. Het is toch van de zotte dat bewoners en bedrijven die hun eigen energie opwekken hier niet voor worden beloond maar gestraft?” Aldus Krouwel. Rob van Rees brengt Diederik Samsom omhoog: “Iedereen mag sla van de volkstuin eten, maar als je samen duurzame energie opwekt, moet je belasting betalen. Dat klopt niet.”

Financiering

De ontwikkelingen op kleine schaal hebben ook het probleem van hoe het te financieren. Dit zou anders moeten en zou ook anders kunnen. Krouwel: “Rabobank en Triodos Bank gaan samen met e-Decentraal werken aan een oplossing. Financiële instellingen zijn trouwens niet de enigen die in projecten stappen. Ook veel private investeerders zijn geïnteresseerd. Daar gaan we mee om tafel. En we steken ook de hand in eigen boezem: door de businessmodellen van projecten te verbeteren.” De doelstelling van e-Decentraal is de mogelijkheid voor projecten om elkaar te leren kennen. Krouwel: “Zoals van successen als Texel Energie en het bedrijf Thermo Bello uit Culemborg. Hun kennis kan anderen helpen om tot levensvatbare ondernemingen te komen.”

Geschenk

Hugo Brouwer (ministerie van EL&I) heeft een goed gevoel bij het opgerichte e-Decentraal: “Een geschenk uit de hemel. Decentrale initiatieven groeien onnoemelijk in aantal en kwaliteit. Het borrelt op en zoekt zich een weg. Het gaat breder dan alleen windenergie en zonne-energie. Ook micro-wkk, aardwarmte en elektrisch vervoer passen in dat palet. Samen met e-Decentraal zullen we de knelpunten die er zijn één voor één helpen oplossen.”

Oprichters

e-Decentraal is opgericht door: Greenchoice, Triodos Bank, ODE (Organisatie voor Duurzame Energie), Duurzame Energie Koepel, Cogen Nederland, Alliander, De Windvogel, Zonvogel, Projectgroep DEPW (duurzame energie projectontwikkeling woningbouw), Energie Combinatie Wieringermeer, reLocal, Wetering Verbetering, Pauline Westendorp, Eversheds Faasen. De genoemde ondernemers of ondernemingen hebben allemaal de betrokkenheid bij decentrale duurzame energie initiatieven. Vanuit de verschillende richtingen zien zij de gelijke moeilijkheden en belangen. Er is veel interesse om een lidmaatschap aan te gaan bij e-decentraal en de eerste hebben zich al vlak na de oprichting aangemeld. Het voornemen is er om rond oktober, november de eerste Algemene Ledenvergadering te houden.

Bron: iNSnet

Ga terug naar CleanTech Journaal.

 

 

 

  • Laat je overtuigen!