Quantcast

Ondernemers netwerken over invoering duurzaamheid

14 juni 2011 – Zo’n 50 ondernemers, voor het grootste deel uit Zwolle, Zwartewaterland en Staphorst, hebben donderdag 9 juni deelgenomen aan ‘Duurzaam Ondernemen’. Deze bijeenkomst met als thema ‘Natuurlijk Duurzaam’, is gehouden in het Expeditie Ecodrome met als doel ondernemers te laten zien wat er op dit moment speelt qua nieuwe ideeën. Tijdens het evenement is er veel ruimte en tijd om te netwerken over de verduurzaming van het bedrijfsleven.

In de middag begon het event met een lezing over ‘Duurzaam Ondernemen en nieuwe inzichten’ door lector ,Duurzaam 0ndernemen, van de Hogeschool Windesheim, Thomas Adelaar: “Internet en sociale media vergroten de transparantie van ondernemingen en de handelingssnelheid en betrokkenheid van stakeholders. Bedrijven moeten op deze ontwikkeling reageren.” Adelaar richt zich op hoe bedrijven het net, social media en mobiele diensten kunnen gebruiken om de duurzame producten of diensten zo onder de aandacht te brengen zodat de productieprocessen kunnen blijven door gaan.

Sietse Haven, projectleider duurzaamheid bij de gemeente Zwolle, besprak een aantal initiatieven om buurtenergie van de grond te krijgen rond de gemeente Zwollen. Een van de initiatieven is bijvoorbeeld het gebruik maken van zonnepanelen op daken van bedrijfspanden met een plat dak.

Godelieve Wijffels, directeur van Natuur en Milieu Overijssel, besprak de overwinning van het project van Duurzame Dinsdag 2010, Norm-teq life flatvernieuwing, een van de duurzame alternatieven voor nieuwbouw. Wie voor dit evenement nieuwe initiatieven heeft kan deze indienen tot 15 juli. De ideeën die zijn ingediend krijgen een plekje in het koffertje van Duurzame Dinsdag wat op 6 september aangeboden zal worden aan het kabinet. De winnares van zakenvrouw van het jaar Thecla Bodewes, maakt er een goed compact verhaaltje van en vertelde ook nog wat over haar duurzame vervoer; de scheepvaart.

Duurzaamste idee

Gedurende de middag is het project van Groencentrum Hasselt, waar vlinderplanten in het middelpunt staan, bekroond met het duurzaamste idee van 2011. De jury heeft uit de keuzen van verschillende ideeën zoals het verminderen van plastic zakjes en een fietsproject, unaniem gekozen voor de vlinderplant. Het heeft een fantastische combinatie van de 3 P’s en is in elke tuin haalbaar. De zorg voor onze planeet, wat van zeer dichtbij kan worden gedaan en gezien. Zo staan in het Groene centrum de vlinders de komende weken op de voorgrond. Ciel de Smet van het Groencentrum: “Dit omdat zij een van de meest kwetsbare diersoorten zijn. Tuinen die vlindervriendelijk zijn helpen bij het behoud van het evenwicht.”

Tegen het einde van die middag was de mogelijkheid voor de aanwezigen om praktijkvoorbeelden toe te lichten. Zo werd door Auke Brattings verteld over de OKEboeken, de eerste reeks boeken die klimaatneutraal zijn geproduceerd. Na deze sprekers is de middag afgesloten met hapjes en producten uit de streek, deze zijn van biologische afkomst.

Natuurlijk Duurzaam

Het project Natuurlijk Duurzaam heeft de 3 P’s centraal staan: People, Planet en Profit. Hieraan was het thema ‘Energie en Klimaat’ aan gebonden. De vraag: Hoe vinden we een wijze van leven, werken en organiseren waardoor het klimaat en onze kwaliteit van leven kan bijdragen aan een gezonde balans?, vormt de drijfveer voor dit initiatief. Het bewust omgaan met de aarde en de energie hierop staan hier centraal.

Bron: Stuurgroep Natuurlijk Duurzaam

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!