Quantcast

Plastic Whale produceert boot uit plastic afval

9 juni 2011 – Plastic Whale is een stichting onder leiding van initiatiefnemer Marius Smit en produceert een boot van alleen maar plastic afval. Het doel hiervan is mensen duidelijk maken van het probleem van Plastic Soep en de mogelijke oplossing die ervoor zijn.

Met de uiteindelijk gebouwde boot zal Smit een rondreis maken door alle Nederlands en langsgaan bij verschillende scholen, zodat leerlingen zien wat plastic afval de natuur aandoet en wat je er allemaal voor nuttige bijzondere dingen mee kan doen. Plastic Whale wil een duidelijk boodschap afgeven met het eigen ontwerp van de plastic boot. “Natuurlijk willen wij duidelijk maken dat plastic afval een probleem is als het in het water terechtkomt. Maar wij willen vooral laten zien dat plastic afval waarde heeft als grondstof. Dat je er dus ook een mooie boot van kunt maken. Ons idee is namelijk dat je iets van waarde niet achteloos weggooit. Als consumenten, bedrijven en overheden de waarde van plastic afval beter gaan inzien, zorgen ze er beter voor dat het niet meer verspild wordt en in de natuur terechtkomt. Zo willen wij een bijdrage leveren aan de oplossing van het probleem. Onze droom is dat er een boot komt die wereldwijd op eenvoudige, voor elke regio op eigen relevante wijze, en tegen lage kosten gebouwd kan worden,” alsdus Marius Smit.

De boot is opgebouwd uit plastic vooral bestaande uit tasjes, PET-flesjes en shampoo- en wasmiddelflessen. Om al het plastic afval in te zamelen is Plastic Whale bezig met het bedenken van creatieve, verfrissende inzamelingsacties bij consumenten, bedrijven, scholen en instellingen. Marius Smit: “Wij willen vooral plastics gebruiken die voor de consument herkenbaar zijn als dagelijks huishoudelijk afval, maar ook als vuil dat vaak in het water te vinden is. We onderzoeken momenteel nog met enkele partijen de mogelijkheden van deze soorten plastics voor de bouw van de boot.”

Plastic Whale bestaat inmiddels uit een team van tientallen mensen die vanuit eigen wil en motivatie meehelpen aan het project. Begin januari begon Marius Smit met het publiceren van zijn idee op de weblog van www.plasticwhale.org en zijn eigen netwerk. “Via mijn blog en social media (Twitter –@ThePlasticWhale, Facebook – Plastic Whale) riep ik iedereen op om te helpen met het bouwen van de boot. Ik heb namelijk nog nooit een boot bestuurd, laat staan gebouwd. Ik werd direct overspoeld met reacties uit zeer diverse hoek,” vertelt Smit. Wil jij ook bijdragen aan het project of ken jij iemand die geïnteresseerd zou zijn, dan horen we het graag van je!

Bron: Plastic Whale

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!