Quantcast

Steeds meer zonnestroom in Nederland

10 juni 2011 – Sinds 2002 is het aantal zonnepanelen in Nederland enorm gegroeid, blijkt uit de cijfers van de energieleverancier E.ON. Het gaat de goede kant op met de schone energie van zonnestroom in Nederland. Maar om het gehele stroomverbruik van Nederland (113.000 miljoen kWh in 2009) op te wekken met de huidige kwaliteit van zonnepanelen, zou een oppervlakte zo groot als het IJselmeer nodig zijn.

Een invoeren van zonnestroom op grote schaal blijft moeilijk door de verschillende bezwaren die groot meetellen. Zo zijn niet alle gebouwen geschikt voor zonnepanelen op het dak, te denken aan flatgebouwen met een te kleine oppervlakte in vergelijking met het aantal inwoners en verbruikte elektriciteit. Ook duurt het gemiddeld 15 jaar voor particulieren om het geïnvesteerde geld voor zonnepanelen is terugverdiend. In de zon kunnen vier panelen op een dak ongeveer vier kilowattuur aan elektriciteit produceren, maar met bewolking of in de winter is dit stukken minder.

waar de Zonnestroom Producenten Vereniging (ZPV) een klus- en informatiedag heeft georganiseerd in het pand van BDA Dak- en Gevelopleiding. Dit bedrijf verzorgt trainingen en workshops voor ondernemers die aan de slag willen in deze sector. “Op onze trainingen komen we vaak dakdekkers tegen die reageren op de interesse die hun klanten tonen in zonnepanelen. Ondernemers willen op deze vraag inspelen. Maar ook beheerders van onroerend goed komen langs om te kijken of zonnestroom iets voor hen is.”

Hans Kijser van BDA Dak- en Gevelopleidingen geeft trainingen voor dakdekkers met de Zonnestroom Producenten Vereniging. Hans Krijgers: “Op onze trainingen komen we vaak dakdekkers tegen die reageren op de interesse die hun klanten tonen in zonnepanelen. Ondernemers willen op deze vraag inspelen. Maar ook beheerders van onroerend goed komen langs om te kijken of zonnestroom iets voor hen is.”

Krijgers denkt dat er een sterke lobby in Nederland bestaat, waarin de belangen van de grote energieleveranciers nog steeds blijken te prevaleren boven de invoering van veel milieuvriendelijker technologie als zonne-energie. In Duitsland geldt een vergoedingsregeling voor degene die duurzame energie opwekken. Deze vergoeding komt van de consumenten die geen elektriciteit leveren en hierdoor dus een klein beetje meer betalen voor hun stroom. ‘Nederland is vooral goed in het organiseren van symposia en vergaderingen. Er gebeurt te weinig om het gebruik van groene energie écht te stimuleren. Dat is jammer, want Duitsland bewijst dat hun model wel werkt,’ aldus Krijser.

Krijser ziet de toekomst van zonnestroom toch optimistisch in. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van zonnestroom. Uiteindelijk zullen er volgens toch alternatieven moeten komen voor de huidige, conventionele energievoorziening. ‘En de macht ligt in dit geval toch echt bij de consument. Iedereen die dat wil kan zonnepanelen op zijn dak leggen. En elke ondernemer die iets ziet in deze markt kan een cursus volgen en beginnen met installeren. Je kunt dit maar beter accepteren. Want zonnestroom komt eraan.’

Bron: Sync

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!