Quantcast

Gloeilamp binnenkort niet meer in schap te vinden

25 augustus 2011 Het duurt niet lang meer of de heldere gloeilamp gaat er uit. Toch bleek de gloeilamp positiever in gebruik bij veel mensen.

Rede van verdwijning

De Europese unie heeft besparen op energie hoog in de agenda geplaatst. Het zo geheten Ecodesign Richtlijn wat de Europese unie heeft opgesteld, stelt steeds strengere eisen rondom energie zuinigheid van huishoudelijke apparatuur. Hier zullen alle landen zich aan moeten houden. Ook zijn er regels gemaakt over de verlichting in en om het huis. Een aantal gloei- plus sommige halogeenlampen voldoen niet aan deze eis. Er gaat tijdens het proces van het omzetten van elektriciteit naar licht te veel energie verloren naar warmte. Dit is een van de voornaamste reden dat de gloeilamp zal gaan verdwijnen.

+/- 40 miljard kWh besparen

Komende september mogen de kleinere lampen van 60watt ook al niet meer worden verkocht. Het is niet dat de lampen per direct uit de schappen verdwijnen, hier gaat wat tijd overheen. In het begin van september zullen ook de 15, 25 en 40 watt lampen er aan moeten gaan geloven. Er zal dus vanaf september een soort van tekort aan gloeilampen ontstaan waarna ze zullen verdwijnen.

Het kiezen van een Alternatief

Met de oude gloeilamp naar de winkel en voor u een schap vol spaar en LED lampen. Het meest voorkomende probleem is dat de mensen niet kunnen zien welke lamp ze nou daadwerkelijk nodig hebben. MilieuCentraal heeft voor u een aantal dingen op een rij gezet zodat u gemakkelijk uw lamp kunt vinden en kan beginnen met besparen. De rekeningen en milieubelasting zullen drastisch omlaag gaan door het gebruik van LED- of spaarlampen. De keuze voor de goede lamp zal in de toekomst niet makkelijker worden. Er is op het moment al een redelijk brede keuze, wat in de toekomst nog veel meer zal zijn. Het soort lamp zal niet veel gaan verschillen. Dat blijft hoogst waarschijnlijk gewoon bij de zuinige TL-, LED- en spaarlampen. Halogeen kan ook nog maar is minder effectief. De keuze van de goede lamp was bij de gloeilamp heel makkelijk. U keek naar de fitting, de kleur, grootte en watt, en dan had u de goede lamp. Tegenwoordig moet er wel strenger worden gekeken naar welke lamp u nu nodig hebt. Hier moet u bijvoorbeeld letten bij een lamp met schroefdraad of deze gedimd kan worden en of hoe vaak de lamp aan en uit kan worden gedaan, de helderheid en kleur van de lamp. Oftewel het word er eigenlijk niet makkelijker op, wel zuiniger.

Bron: iNSnet

Ga terug naar CleanTech Journaal.

  • Laat je overtuigen!