Quantcast

Oliewinning goedkoper door gebruik van zonne-energie

5 augustus 2011 – Technologische verbeteringen op het gebied van duurzame energie kunnen er in de toekomst voor zorgen dat de olie-industrie niet minder, maar meer olie en broeikasgassen produceren. Op deze manier wordt zonne-energie gebruikt voor het vergroten van milieuonvriendelijke processen.

De olie-industrie is de laatste jaren steeds meer energie kwijt aan het oppompen van olie. Met de standaard technieken wordt uit een olieveld een klein percentage van 20 tot 40 gewonnen. Er moet steeds dieper worden geboord om bij de olie te kunnen, wat inhoudt dat er in de toekomst zelfs zoveel olie nodig is om diezelfde hoeveelheid olie uit de grond te halen. Voor de olie-industrie betekend dit meer weggegooide energie dan opgeleverde olie, wat tot een negatief financieel en energetisch proces leidt.

Door een nieuwe techniek, genaamd Enhanced Oil Recovery (EOR), kunnen oliemaatschappijen de opbrengsten van een olieveld verhogen. Door deze techniek maakt geen gebruik van gewone pompen, maar injecteert een stof als CO2, gas, stoom of chemicaliƫn in de grond. Dit levert meer olie op met een netto rendement en deze techniek maakt het mogelijk om 30 tot 60 procent van de olie uit een olieveld te pompen.

De nieuwe techniek EOR verbruikt enorm veel energie. Gas en stoom zijn de meest gebruikte stoffen, welke worden opgewekt door fossiele brandstoffen, voornamelijk aardgas. Door gebruik van zonne-energie zal een deel van dit probleem worden opgelost en zijn er meerdere olievelden geschikt voor het gebruik van deze techniek.

Bron: Duurzaam Nieuws

Ga terug naar CleanTech Journaal.

 

  • Laat je overtuigen!