Quantcast

Stroom uit afval voor 120.000 huishoudens

1 augustus 2011 – Op het Delfzijlse havengebied heeft Eneco een stuk grond gereserveerd gekregen voor het bouwen van een bio-energiecentrale. Deze centrale zal 49 megaWatt gaan produceren, goed voor 120.000 huishoudens. Rond het jaar 2013 zal de bio-energiecentrale in werking treden en zal afvalhout het hoofd bestandsdeel zijn voor het opwekken van deze energie.

Deze bio-centrale heeft de kracht in huis om het windmolenpark Prinses Amalia, wat in de noord zee is geplaatst, te evenaren. Eneco heeft hiermee een grote stap vooruit gemaakt om gaandeweg de energie voorziening te gaan verduurzamen. Steeds meer energie wat afkomstig is van Eneco wordt duurzaam opgewekt. Dit gebeurd door de windturbines, zonne-installaties en biomassa.

Eneco zal de centrale laten bouwen door een aantal bedrijven genaamd Ballast Nedam, Metso Power Oy (Finland) en Areva Renewables GmbH (Duitsland). Er is een lange tijd aan vooraf gegaan van plannen en wegen om een zo schoon, efficiƫnt, veilig en duurzame centrale neer te kunnen zetten.

De brandstof voor de productie van de energie, hout en gerecycled houtafval, wordt aangevoerd door middel van schepen, trein, en vrachtwagen van zowel binnen als buitenland. De hoeveelheid nodig om de centrale draaiende te houden is 300 duizend ton per jaar. Het voordeel van deze centrale is dat er een CO2 uitstoot reductie is van 250.000 ton per jaar.

 

Het Delfzijlse havengebied wordt door Groningen Seaport vrijgesteld. Het stuk land bedraagt ongeveer 7 hectaren, wat is gelegen aan het Zeehavenkanaal. Groningen Seaport heeft hier toestemming voor gegeven met de gedachte van het verduurzamen van de energievoorziening en de beweging in en om het havengebied. Zo doende zal er ook meer werk komen in dit gebied en daar heeft heel Noord Nederland profeit van.

Bron: Eneco

Ga terug naar CleanTech Journaal.

 

 

  • Laat je overtuigen!